Pierderile inregistrate de catre  companiile romanesti care au fost nevoite sa isi reduca activitatea ca urmare a incetarii furnizarii gazelor naturale de catre Gazprom sunt aproape nesemnificative, potrivit datelor furnizate de catre  Ministerul Economiei in urma unei solicitari a revistei CAPITAL.

„n prezent, cand efectele crizei economice internationale au determinat reducerea productiei industriale in toate sectoarele de activitate, consumul de gaze naturale este diminuat corespunzator.

Astfel, sectorul siderurgic romanesc si-a redus cu circa 40% activitatea de productie si, in consecinta, necesarul  de gaze naturale a fost diminuat in aceeasi proportie.

Intrucat importul de gaze naturale din Rusia reprezinta aproximativ 30% din necesar, apreciem ca intreruperea temporara a importului nu influenteaza industria siderurgica in prezent”, se afirma rin aspunsul trimis revistei noastre.

Industria de ingrasaminte, cel mai mare consumator de gaze naturale din industria prelucratoare, consuma anual aproximativ 2-2,5 miliarde mc.

In prezent, toate combinatele de ingrasaminte chimice sunt oprite. Incetarea activitatii acestora s-a produs inca din perioada septembrie-decembrie 2008 din cauza conjuncturii nefavorabile a pietei internationale a ingrasamintelor si isi vor relua activitatea atunci cand piata le va permite.

„Prin urmare, incetarea furnizarii gazelor naturale de catre GAZPROM nu a avut niciun efect asupra acestui sector deoarece fabricile de ingrasaminte erau deja oprite.

Reducerea cantitatilor de gaze naturale furnizate operatorilor economici nu a avut un impact semnificativ nici asupra sectorului de bunuri de consum si materiale de constructii”, concluzioneaza Ministerul Economiei.

Spre comparatie, trebuie spus ca pierderile inregistrate de fabricile din Bulgaria inregistreaza zilnic piederi de circa 255 de milioane de euro, conform Confederatiei angajatorilor si industriasilor, din cauza incetarii furnizarii de gaze de catre Gazprom.

Bulgaria este singurul stat balcanic care depinde exclusiv de livrarile de gaz rusesc.