Președintele chinez a considerat întotdeauna anexarea Taiwanului drept parte esențială a mandatelor sale. Deși se referă la acest lucru în termeni precum „reunificare națională”, Taiwanul nu a fost niciodată condus de Partidul Comunist Chinez, scrie Cityam.

Statele Unite sunt îngrijorate de presiunea militară tot mai mare a Beijingului din ultimii ani asupra Taiwanului, o insulă pe care China o consideră parte a teritoriului său şi pe care a promis ca o va lua, la un moment dat, înapoi. Șeful CIA, William Burns, a identificat China drept „cel mai mare test geopolitic” al Americii.

Burns a anunțat că are informații conform cărora președintele Xi a instruit Armata Populară de Eliberare, forțele armate chineze, să fie pregătită pentru o invazie a Taiwanului până în 2027. „Asta nu înseamnă că a decis să invadeze Taiwanul în acel an, dar e un semnal de alarmă despre cât de serios vorbeşte în legătură cu asta”, a declarat Burns, apreciind însă că preşedintele chinez învaţă din lecţiile războiului din Ucraina.

Mike McCaul, preşedintele Comisiei pentru Politică Externă din Camera Reprezentanţilor, este ferm convins că sunt șanse „foarte mari” ca Statele Unite și China să intre într-un conflict direct din cauza Taiwanului. Declarația sa a întărit opiniile exprimate de generalul american Mike Minihan, care conduce Comandamentul pentru Mobilitate Aeriană din SUA.

„Instinctul meu îmi spune că ne vom lupta cu China în 2025”, susținea generalul american Mike Minihan într-un memoriu datat 1 februarie 2023. Din 1979, SUA este obligată de Legea relațiilor cu Taiwanul, să ofere aliatului său o capacitate de autoapărare suficientă pentru a îndepărta amenințarea chineză de pe continent.

Taiwanul nu este problema Occidentului

Intervențiile militare ultimilor ani din Afganistan și din Irak au dat o lovitură grea intervenționismului occidental. Taiwanul se află la mii de kilometri de Statele Unite și chiar și mai departe de Marea Britanie, în timp ce Strâmtoarea Taiwan are un diametru de 1000 de mile.

Din Kinmen, cea mai vestică provincie din Taiwan, se pot zări zgârie-norii orașului chinez Xiamen. În termeni geografici seci, oricine va spune că Taiwanul nu este problema Occidentului. O preluare chineză a insulei Taiwan nu este o operațiune simplă. PLA poate avea două milioane de soldați și al doilea cel mai mare buget de apărare din lume, dar nu va fi floare la ureche să ajungă în Taiwan.

Thomas Barnett, cunoscutul geostrateg american, compară o potențială invazie a Chinei cu „un milion de oameni care înoată”, fiind greu de imaginat o confiscare fizică a insulei fără cizmele chinezești pe plajele din Taiwan și fără un măcel care ar face, probabil, ca ”Ziua Z” să pălească.

Ar fi de neconceput ca Taiwanul să cadă sub controlul PCC

Așa cum se știe, Taiwanul găzduiește o industrie a semiconductoarelor care acoperă aproximativ 60% din piața globală și produce 90% dintre cei mai avansți semiconductori. Deși Taiwan Semiconductor Manufacturing Company începe să-și lărgească baza de producție, microcipurile produse aici alimentează orice, de la telefoane mobile la mașini electrice, laptopuri, cuptoare cu microunde și bancomate.

De aceea, susțin analiștii, ar fi de neconceput ca Taiwanul să cadă sub controlul Partidului Comunist Chinez.De fapt, soldații chinezi care roiesc lângă coasta taiwaneză nu sunt singura amenințare. Acum se duce și un război de dezinformare nedeclarat, care distruge încrederea taiwanezilor în guvern și în aliații lor, în special în SUA. Toate acestea erodează sentimentul de securitate al Taiwanului încet, dar sigur.