SUA vor trimite încă 1.000 de militari în Orientul Mijlociu ca răspuns la „comportamentul ostil al forţelor iraniene şi al grupărilor intermediare”, a anunţat luni Patrick Shanahan, ministrul interimar al Apărării. Decizia va mări cel mai probabil tensiunile dintre cele două ţări. Săptămâna trecută Washingtonul a dat vina pe Iran pentru atacuri asupra a două petroliere, la un an după ce preşedintele american Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear semnat în 2015 cu Iranul.

„Am autorizat aproximativ încă 1.000 de militari cu obiective defensive pentru a gestiona ameninţările aeriene, navale şi la sol din Orientul Mijlociu”, a afirmat Shanahan într-un comunicat.

„Atacurile iraniene recente au validat informaţiile credibile pe care le am primit cu privire la un comportament ostil al forţelor iraniene şi al grupărilor lor intermediare care ameninţă Statele Unite şi interesele noastre din regiune”, a precizat el.

Shanahan a adăugat: „Statele Unite nu caută un conflict cu Iranul. Măsura de astăzi a fost luată pentru securitatea şi bunăstarea militarilor noştri care lucrează în regiune şi pentru a ne apăra interesele naţionale”.

Iranul a comunicat luni că va începe în curând să încalce limitele privind rezervele de uraniu îmbogăţit din acordul nuclear, scrie news.ro.

Acordul, care a fost intermediat de fostul preşedinte Barack Obama şi care a fost menţinut de Iran şi celelalte ţări semnatare şi după retragerea SUA, impune o limită de 300kg de uraniu slab îmbogăţit până la 3,67%. Însă Iranul a informat că şi-a mărit de patru ori rata de îmbogăţire aşa că în 10 zile va depăşi limita de 300 kg. Un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate al Casei Albe, a declarat că acest lucru este “şantaj nuclear”.

Morgan Ortagus, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, a declarat: “Vom continua să facem apel la regimul Iranian să nu obţină o armă nucleară, să îşi respecte angajamentele faţă de comunitatea internaţională”.

“Este păcat că au făcut acest anunţ astăzi. Nu surprinde pe nimeni şi de aceea preşedintele a informat că acordul trebuie să fie înlocuit cu unul mai bun”, a adăugat ea.

Luni, Pentagonul a publicat noi imagini despre care a informat că demonstrează că Iranul se află în spatele atacului asupra uneia dintre nave.

“Iranul este responsabilă având în vedere dovezile video şi resursele necesare pentru a lua înapoi mina neexplodată”, a informat Pentagonul într-un comunicat.

Democraţii în schimb au făcut apel la precauţie şi au cerut Casei Albe o explicaţie. Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor, a declarat: “Americanii nu trebuie să aibă iluzii cu privire la regimul iranian şi trebuie să rămână angajaţi să tragă la răspundere Iranul pentru activităţile sale periculoase din regiune. Dar trebuie să fim puternici, deştepţi şi cu o strategie – nu imprudenţi şi pripiţi – în felul în care vom proceda. Congresul trebuie să fie informat imediat privind deciziile şi planurile administraţiei”.

“Această decizie îngrijorătoare ar putea escalada situaţia cu Iranul şi risca să genereze erori de ambele părţi. Este nevoie de diplomaţie pentru a scădea tensiunile, astfel că SUA trebuie să continue să se consulte cu aliaţii pentru a nu face regiunea mai puţin sigură”, a adăugat ea.