În editorialul publicat de National Post, Kotkin subliniază că actuala criză economică își are rădăcinile mai ales din războiul bine finanțat al mișcării ecologice împotriva combustibililor fosili.
Criza economică și războiul mișcării ecologice împotriva combustibililor fosili
Criza actuală din jurul inflației, o recesiune care bate la ușă, creșterea costurilor la încălzire și a prețurilor la energie electrică, cu creșteri în Canada și de peste 50%, precum și creșterea prețurilor la alimente, sunt, în mod clar, modelate de forțele globale. Dar criza economică își are rădăcinile și în războiul bine finanțat al mișcării ecologice împotriva combustibililor fosili.
Acești combustibili sunt esențiali pentru industrii precum producția și logistica, în timp ce impulsul de a interzice îngrășămintele pe bază de gaze naturale reprezintă un pistol pus la tâmpla fermierilor care asigura hrana lumii, scrie Kotkin.
Teoretic, susține el, acum ar trebui să fie o oportunitate enormă pentru America de Nord. Canada este a treia din lume ca rezerve de petrol și a cincea ca producție, în timp ce SUA ocupă acum primul loc. În producția de alimente, SUA și Canada se clasează în top cinci exportatori.
Biden și Trudeau, hotărâți să anuleze acest avantaj
În ciuda acestui fapt, atât președintele Joe Biden, cât și premierul Justin Trudeau par hotărâți să anuleze acest avantaj adoptând politici energetice maximaliste „zero net”. Ei văd în mod reflex invazia Ucrainei ca un alt motiv pentru a accelera sursele regenerabile și pentru a elimina combustibilii fosili.
Adevărații progresiști interesați de clasa muncitoare și de mijloc ar trebui să se opună acestei abordări. Sectorul energetic uriaș al Canadei a ajutat la protejarea țării de tipul de „polarizare a pieței muncii” care a lovit multe regiuni din Statele Unite. O trecere radicală la „energie verde”, notează un raport de cercetare, va accelera, probabil, diferențele de clasă în ambele țări.
Jihadul care se duce acum nu va rezolva nimic
În ciuda Jihadului care se duce acum în America și Europa pe seama combustibililor fosili, petrolul va continua să fie rege și în 2040, crescând practic peste tot în afara UE. Anul trecut, notează analistul Robert Bryce, creșterea consumului global de hidrocarburi a egalat producția tuturor proiectelor eoliene și solare de pe Pământ.
Întrebarea critică este de unde va veni energia viitoare? Din țări autoritare precum Iran, Rusia, Arabia Saudită sau Venezuela sau din democrații precum Canada și SUA? Din păcate, așa cum subliniază ecologistul Michael Schellenberger, Biden preferă să obțină petrol din străinătate, decât din surse nord-americane.
Nu va afecta direct elitele care domină acum politica progresistă
Efortul eliminării combustibililor fosili în SUA amenință cele aproximativ 750.000 de locuri de muncă bine plătite din sector. Nu va afecta direct elitele care domină acum politica progresistă la nivel global, dar va provoca probleme serioase instalatorilor, angajaților din fabrici sau muncitorilor în construcții.
Chiar și Germania, o țară ”ultra-green” este disperată să exploateze energia nord-americană și chiar ia în considerare fracking-ul. Pierderile democraților, care sunt moderați în ceea ce privește combustibilii fosili, ar putea declanșa o reevaluare a agendei energetice a partidului. O trecere la politici energetice mai pragmatice și realiste, după 8 noiembrie, ar putea începe să modeleze un viitor în care America să fie din nou un far al prosperității pentru restul lumii.