De la invazia rusă în Ucraina, suntem cu toții împărțiți deja în prieteni și inamici. Nu numai statele, ci și națiunile și reprezentanții acestora. Ca și în teologia politică a cunoscutului teoretician al dreptului și al politicii, Carl Schmitt, care a fost și un nazist proeminent.
Pentru el, opoziția inamic-prieten este în centrul politicii, inclusiv în plan internațional, pentru că omenirea nu are dușmani externi. Ei bine, după război, el a trebuit să recunoască că pot exista dușmani interni ai întregii omeniri și ei să fie tratați ca inumani. În termeni penali, aceștia erau indivizi naziști condamnați la Nürnberg, dar în termeni morali – germanii în general, deveniți pentru Schmidt victime ale acestei noi panumanități, scrie Dnevnik.
Nazistul de astăzi de la Kremlin i-a transformat pe ruși în germanii lui Hitler. Lumea democratică impune sancțiuni nu numai Federației Ruse, companiilor ruse, ci și cetățenilor – dirijori, artiști de operă, sportivi. Nici măcar o Elveție neutră nu este neutră în privința sancțiunilor.
Într-o lume împărțită de război în inamici și prieteni, chiar și străinii între ai lor devin dușmani. Etnii întregi devin potențiali teroriști și sabotori. Să sperăm că nu se vor repeta nebunii precum izolarea a 120.000 de japonezi americani în lagărele de detenție din Statele Unite, majoritatea dintre ei cetățeni americani, care a avut loc după atacul de la Pearl Harbor.
„Rusia nu mai există”, a spus criticul de film Anton Dolin, redactor-șef al revistei Art of Cinema, în scrisoarea sa de adio la plecarea din țară. Și a continuat: „Ucrainenii au șansa să se ridice din cenușă și ruine, ei vor deveni mai puternici și vor putea – dacă vor dori – să uite de suferințele îndurate. Pentru noi nu există nici posibilitatea, nici dreptul de a uita. Noi suntem condamnați”. Și Bogdan Prah, rectorul Universității Catolice din Lviv, spune: „Nu mai există termeni de genul „rușii buni”.
Singura modalitate a rușilor de a nu fi stigmatizați este să elibereze lumea și pe ei înșiși de clica militantă despotică a Kremlinului. Mai mult, rușii, ca suverani ai unui imperiu nuclear, au obligații mai mari față de lume decât poporul unei Finlande neutre, ori a unei Bulgarii membre NATO divizată intern.
NATO nu poate apăra Ucraina din cauza servietei nucleare a lui Putin, nu poate sacrifica întreaga lume pentru o singură țară. Dar acei ruși cu adevărat buni care protestează împotriva războiului, asigurându-și arestări, amenzi și bătăi, nu sunt suficienți pentru a răsturna guvernul. Și oare ar putea fi, în condițiile în care, potrivit lui Mihail Hodorkovski, trei sferturi dintre ruși nu au călătorit niciodată în străinătate și tot atâția sunt în continuare informați doar de presa oficială. Dar oare nu vor ieși în stradă dacă sancțiunile îi lovesc puternic? Cine este această poliție și cine sunt aceste servicii care pot aresta milioane de oameni?
Dar rusofilii din Bulgaria?
Dacă îl dau jos de la putere pe Putin și îi iau butonul nuclear, dacă își recâștigă drepturile și libertățile și rup tentaculele oligarhilor de la imensele resurse naturale ale țării, rușii vor fi eliberatori ai lumii și ai lor înșiși. Cu toate acestea, rusofilii din Bulgaria vor rămâne neeliberați pentru că sunt putinofili. Așa sunt și cei de stânga, inclusiv cea mai nouă stângă, în care a fost speranța pentru o stângă dincolo de postcomunismul de Kremlin.
În cele două grupuri mari sunt adesea aceiași oameni. Aceștia sunt colaboraționiștii unui regim nazist modern. Oameni care se remarcă dintr-o poziție morală, jonglând cu considerente geopolitice. Oameni care se privează singuri de empatia umană elementară pentru suferința a milioane de oameni, împușcați, uciși și alungați din casele și țările lor.
În prezent, fiecare care este de partea agresorului este complice al acestuia. Argumentele care pun poziția morală între paranteze nu mai sunt valabile, există doar alegerea între bine și rău. Lumea de astăzi este în alb și negru, împărțită în oameni normali cu conștiință și neoameni vicleni.
Și Bulgaria e încă în bătaia vântului
În Bulgaria, diviziunea este uriașă, dar cel puțin nu trece pe linia frontului, iar sancțiunile se impun reciproc doar pe rețelele de socializare. Totuși, acest lucru nu ar trebui să ne liniștească deloc. Mâine, lumea, dacă există o lume, va fi mai bună și mai înțeleaptă. Pentru că milioane de oameni și zeci de țări vor fi trecut prin purgatoriul unei alegeri proaste, care se întâmplă rar în viață. Din aceasta vor deveni mai puternici și mai înțelepți.
Și în Ucraina, și în Occident, și Doamne dă, în Rusia, majoritatea vor deveni mai umani. Pentru Bulgaria, nu va fi deloc sigur. Pentru că un număr mare de oameni, sperăm că nu o majoritate, va fi acumulat agresivitate în reducerea dorinței de a ocoli alegerea morală. Vom rămâne o națiune fără încredere în sine, iar viitorul nostru va depinde de inerție și noroc. Pentru că atunci când o națiune nu poate face alegeri mari, dar simple, i se întâmplă altele mai complexe pe măsură ce este dusă de val.