Actualul razboi din zona Asiei Centrale opune cea mai puternica economie a lumii, cu un PIB de 9.963 de miliarde de dolari, capabila sa sustina un aparat de razboi urias, unei tari al carei PIB (21 miliarde USD) este egal cu aproximativ a 500-a parte din cel al primei. Cu o economie predominant agricola, bazata pe cresterea animalelor si pe cultivarea catorva cereale si a opiului, Afganistanul este unul dintre cele mai sarace state asiatice, avand un PIB per capita de doar 800 USD. Industria, cu o pondere de doar 28,5% la formarea PIB, o putem considera ca si inexistenta, fiind reprezentata in special de mici fabrici de textile, de incaltaminte, covoare, sapun, mobila, ingrasaminte chimice si ciment, si de cateva exploatari de petrol, gaze naturale, carbune si cupru. Numarul afganilor cuprinsi in cadrul fortei de munca este estimat la zece milioane de persoane, 70% din acestea ocupandu-se cu agricultura, restul de 30% fiind repartizate in mod egal intre industrie si servicii. Aproximativ sase milioane de afgani si-au parasit tara si s-au refugiat in tarile din jur, ca urmare a razboiului ce dureaza de peste 20 de ani. O parte s-a reintors in ultimii ani, dar mai exista peste doua milioane de refugiati afgani in Pakistan si aproximativ 1,4 milioane in Iran.
Balanta comerciala a Afganistanului, asa cum rezulta din ultimele date oficiale disponibile (existente doar pana la nivelul anului 1996), este deficitara, importurile, (150 de milioane USD) depasind cu 70 milioane USD valoarea exporturilor (exclusiv drogurile). Principalele produse legale afgane de export sunt fructele, covoarele persane de lana lucrate manual, lana, bumbacul, pieile de animale si pietrele pretioase si semipretioase, iar principalele tari de destinatie pentru exporturile afgane sunt Pakistan, Iran, Germania, India, Marea Britanie, Belgia, Luxemburg si Cehia. Importurile sunt formate din bunuri de capital (echipamente, utilaje), produse petroliere si alimentare, precum si o serie de alte produse de larg consum, si provin in special din Pakistan, Iran, Japonia, Singapore, India, Coreea de Sud si Germania.
Daca luam insa in considerare valoarea exporturilor de opiu si heroina, Afganistanul fiind de departe unul dintre cei mai importanti producatori din domeniu (cel mai mare producator de opiu din lume), atunci vom obtine o balanta comerciala excedentara. Conform unui raport al Natiunilor Unite, valoarea productiei totale de opiu in anul 2000 a fost de aproximativ 92 milioane USD, reprezentand 3.276 tone de opiu. Afganistanul furnizeaza in prezent 75% din productia totala de heroina a lumii, asigurand 80% din piata europeana de heroina si 20% din cea americana. 96% din suprafata cultivata cu opiu se aflau in teritoriile controlate pana nu demult de talibani si, ca o curiozitate, 97% din aceste suprafete beneficiau de sisteme de irigatii. Opiul constituie in prezent moneda forte pentru regimul taliban, in schimbul lui acestia obtinand banii atat de necesari acum pentru asigurarea supravietuirii regimului. Pentru a distruge aceasta sursa de fonduri vor recurge americanii la „bombardarea” campurilor afgane de maci (mai precis la stropirea lor cu sbstante chimice care sa distruga culturile)? Campania de recoltare abia a inceput, octombrie fiind luna propice pentru aceasta. Asa ca raspunsul la aceasta din urma intrebare il vom avea abia peste cateva luni.
Razboiul macilor
18 octombrie 2001, 12:00
Ultima modificare în 18 octombrie 2001, 15:00
Actualul razboi din zona Asiei Centrale opune cea mai puternica economie a lumii, cu un PIB de 9.963 de miliarde de dolari, capabila sa sustina un aparat de razboi urias, unei tari al carei PIB (21 miliarde USD) este egal cu aproximativ a 500-a parte din cel al primei. Cu o economie predominant agricola, bazata pe cresterea animalelor si pe cultivarea catorva cereale si a opiului, Afganistanul este unul dintre cele mai sarace state asiatice, avand un PIB per capita de doar 800 USD. Industria, cu
Etichete: arhiva,
milion
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook