Este avertismentul lansat de Robert Socolow, fizician american, profesor emerit de inginerie mecanică și aerospațială la Universitatea Princeton, în editorialul publicat de The Bulletin.
Schimbările climatice sunt o manifestare a prosperității. Ca și alte fenomene, schimbările climatice vor avea loc mai lent dacă emisiile de gaze cu efect de seră provenind activitatea umană vor scădea la mai puțin decât valoarea lor actuală și vor rămâne așa. Războiul nuclear ar putea aduce și „iarna nucleară”, dacă aerosolili generați în stratosferă vor provoca o răcire extinsă, scrie expertul.
”Membrii generației mele, care erau tineri în epoca Războiului Rece, nu au reușit niciodată să elimine din minte posibilitatea unui război nuclear. Marea majoritate a tinerilor de azi, din câte îmi dau seama, consideră războiul nuclear un coșmar din trecut, ale cărui riscuri au fost abordate cu succes de părinții sau bunicii lor”, scrie Robert Socolow. Acum pare că lucrurile nu stau chiar așa.
De ce ar vrea cineva să erodeze granița dintre armele nucleare și cele non-nuclare?
Dar, spune el, niciun expert pe care l-a consultat în aceste zile nu i-a oferit o explicație credibilă legată de decizia lui Vladimir Putin de a face ca armele nucleare ale Rusiei să pară tot mai utilizabile. ”Pare nesăbuit și deloc în avantajul lui. Am presupus mereu că niciun lider sau un consilier de securitate națională nu va pierde șansa de a preveni escaladarea unui conflict care se poate transforma într-un Armaghedon. De ce ar vrea totuși cineva să erodeze granița dintre armele nucleare și cele non-nuclare?”, scrie fizicianul.
Așa am reușit să facem diferența
Potrivit lui Socolow, în timpul Războiului Rece și în deceniul următor, cei care încercau să prevină utilizarea armelor nucleare au consultat deopotrivă oameni de știință ruși și occidentali. ”Am considerat că sarcina noastră este promovarea înțelegerii reciproce, dezvoltarea canalelor de comunicare, exercițiile de consolidare a încrederii, împărtășirea perspectivelor analizei controlului armelor și protejarea plutoniului și a uraniului foarte îmbogățit. Așa am reușit să facem diferența”, explică fizicianul.
Acum, în aceste ultime zile, a devenit clar că reprezentanții comunității științifice globale trebuie să reinventeze relațiile informale, de la om de știință la om de știință, care au fost cândva atât de valoroase. Nu trebuie să mai considerăm că aceste relații sunt inutile, chiar dacă nu mai sunt așa cum au fost cândva. Pe lângă oamenii de știință din Rusia, trebuie să fie prezenți și cei din China, susține fizicianul american.