Razboiul poate salva firmele de asigurari

Chiar daca in SUA politele clasice de asigurari de bunuri acopera riscul unor atacuri teroriste, ele exclud, ca peste tot in lume, actele considerate a fi declaratii de razboi. Motivul e simplu. Fiind mai mult decat previzibile, distrugerile provocate de un razboi nu pot fi asigurate. in acest context, interpretarea agresiunii asupra celor doua orase americane ca un act terorist sau o declaratie de razboi devine extrem de importanta pentru asiguratori. Daca a fost vorba doar de actiunea unui gru

Chiar daca in SUA politele clasice de asigurari de bunuri acopera riscul unor atacuri teroriste, ele exclud, ca peste tot in lume, actele considerate a fi declaratii de razboi. Motivul e simplu. Fiind mai mult decat previzibile, distrugerile provocate de un razboi nu pot fi asigurate.
in acest context, interpretarea agresiunii asupra celor doua orase americane ca un act terorist sau o declaratie de razboi devine extrem de importanta pentru asiguratori. Daca a fost vorba doar de actiunea unui grup terorist, ei vor trebui sa onoreze politele in vigoare. Daca au fost implicate si state suverane, faptele vor trebui privite in alta lumina, iar avocatii vor avea cu siguranta de lucru.
Oricum am judeca, in joc sunt miliarde de dolari. Estimarile privind totalul despagubirilor variaza intre 5 si 40 miliarde de dolari. Ele se refera nu doar la asigurarile propriu-zise ale cladirilor daramate, ci mai ales la politele de viata, cele de aviatie de raspundere civila, dar si cele care acopera intreruperea activitatii companiilor si pierderea profitului. Mai afectate vor fi, se pare, companiile cu expuneri mari in domeniul asigurarilor de grup.
Pe de alta parte, doar unul dintre cele doua turnuri WTC a fost asigurat. Proprietarii cladirii au considerat putin probabila situatia ca ambele turnuri sa se prabuseasca in acelasi timp, fapt pentru care vor incasa despagubiri de circa 1,5 miliarde USD, adica o treime fata de totalul daunelor legate de intreaga constructie. La aceasta se adauga costul celor patru avioane prabusite, fiecare dintre acestea fiind asigurat pentru 250 milioane USD prin intermediul brokerului Marsh & Mc Lennan si circa 6 miliarde de dolari reprezentand daune totale legate de raspunderea civila a transportatorului. in ce priveste cladirea Pentagonului, aceasta nu a fost asigurata, ea apartinand guvernului american.
Estimarile apartin specialistilor Lloyds. Prin comparatie, vom spune ca incasarile pe total piata romaneasca a asigurarilor au fost anul trecut abia de 315 milioane USD.
Fenomenul globalizarii a cuprins si lumea asigurarilor, astfel ca analistii apreciaza ca recentele evenimente din SUA vor avea un impact puternic si asupra pietei europene de profil. Conform acestora, principalele efecte vor fi cresterea cotatiilor de prima, incepand cu 2002 si anii urmatori, dar si revizuirea acoperirii riscurilor prevazute in polite.
Romania nu va putea scapa nici ea de efectele majorarii tarifelor, chiar daca piata locala a asigurarilor este putin dezvoltata. „Prima consecinta va fi aceea ca reasigurarea ne va costa mai mult decat pana acum. Pornind de aici va trebui sa acoperim costurile suplimentare din primele incasate, ceea ce inseamna ca vom fi nevoiti sa crestem cotatiile”, apreciaza Cristian Constantinescu, directorul general al Allianz Tiriac. Cat de mari ar putea fi majorarile de prime anul viitor? Valeriu Rosu, directorul KaRo Servicii de asigurari, considera ca pe plan extern acestea s-ar putea situa intre 40 si 70%. „Oricum, cotatiile care erau valabile in iunie 2001 sunt de acum istorie”, spune dl Rosu.     

Despagubiri estimate WTC

Munich Re (Germania)    900 mil USD
Swiss Re (Elvetia)    730 mil USD
Allianz (Germania)    630 mil USD
ACE Ltd (Bermude)    400 mil USD
ZALrich Financial    400 mil USD
SCOR (Franta)    150-200 mil USD

Topul celor mai mari daune platite de asiguratori
Eveniment    Daune platite
1. Uraganul Andrew, 1992    19,7 miliarde USD
2. Cutremurul din Los Angeles, 1994    16,3 miliarde USD
3. Ciclonul Mireille, 1991    7,14 miliarde USD
4. Uraganul Daria, 1990    6,05 miliarde USD
5. Uraganele Lothar si Martin, 1999    6 miliarde USD
Sursa: Swiss Re