Războiul remodelează industria nucleară. SUA „îi ard” pe ruși și pe chinezi. Ce se pregătește

Sursa: Dreamstime

Războiul din Ucraina a readus în prim-plan amenințarea nucleară mai mult decât oricând, punând în pericol securitatea globală. După cum se știe, centralele nucleare generează energie fără emisii de dioxid de carbon, oferind o alternativă la combustibilii fosili care încălzesc atmosfera.

Faptul că reactoarele nucleare ale Ucrainei au fost atacate de soldații rușii este însă ceva nou și extrem de alarmant, afirmă experții. Oamenii asociază, pe bună dreptate, pericolul nuclear cu probleme de radioactivitate care pun în pericol sănătatea.

Explozia de la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, i-a pus în alertă pe specialiști. Ucraina are 15 unități nucleare, distribuite la cinci centrale nucleare – Zaporojie, Khmelnitski, Ucraina Sud, Rivne și Cernobîl, ultima fiind scoasă din funcțiune, scrie CNBC.

Directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că nu există scurgeri de radiații și că sistemul de monitorizare de la Zaporojie funcționează bine. Rafael Mariano Grossi a spus într-o conferință de presă că e în contact permanent cu autoritățile ucrainene și ruse.

Dar acest eveniment major de securitate a transmis o undă de șoc și de spaimă pe tot globul. În același timp, statele încep să realizeze că nu își pot îndeplini obiectivele climatice doar cu sursele regenerabile, cum ar fi eolienele și panourile solare.

China și Rusia au fost puterile politice dominante în energia nucleară

În prezent, există aproximativ 440 de reactoare nucleare care funcționează în peste 30 de țări, furnizând aproximativ 10% din electricitatea mondială, potrivit Asociației Mondiale Nucleare. În prezent, 55 de reactoare noi se construiesc în 19 țări, dintre care 19 în China. SUA au doar două în derulare.

”Cu siguranță, China are cel mai activ program de construcție de centrale nucleare noi”, a spus John Kotek de la Institutul de Energie Nucleară. China are „sectorul energiei nucleare comerciale sau al energiei nucleare civile cu cea mai rapidă creștere din lume. Ei construiesc într-un ritm care este echivalent cu ceea ce se întâmpla în SUA în anii 70 sau în Franța în anii 80”, a spus Kotek.

Rusia are ceea ce Kotek numește „un program destul de constant” de construcție de noi centrale nucleare. În prezent, în Rusia se construiesc trei reactoare nucleare noi. Dar Rusia este și cel mai mare exportator mondial de tehnologie nucleară.

Războiul din Ucraina va oferi SUA puterea de a se relansa pe piața globală a energiei nucleare

Pe măsură ce Rusia și China construiesc în ritm rapid, Statele Unite și-au pierdut interesul de a construi reactoare nucleare convenționale, a spus Luongo. Energia nucleară și-a căpătat o reputație proastă în Statele Unite după accidentul nuclear de la Three Mile Island, din 1979, din Pennsylvania, iar la nivel global, după catastrofa de la Chornobîl, din 1986 și de la Fukushima, din Japonia, în 2011.

Acum însă, războiul din Ucraina va oferi Statelor Unite puterea de a se relansa pe piața globală. Deși războiul are consecințe tragice „va avea ca rezultat mai multe oportunități pentru firmele nucleare americane, deoarece Rusia se va descalifica”, a spus Kotek.

Atacul periculos al Rusiei la centrala Zaporojie din Ucraina și decizia Chinei de a nu vota în favoarea rezoluției AIEA de a preveni acest tip de atac „vor distruge complet reputația exporturilor nucleare ale celor două țări”, a declarat Luongo pentru CNBC.

„Întrebarea este dacă SUA și alte națiuni democratice vor profita de oportunitate”, spune el.

SUA vine în forță cu ”noul nuclear”

Centralele nucleare sunt costisitoare și au devenit mai scumpe decât unele alternative energetice de bază, cum ar fi gazul natural. ”Statele Unite au luat decizia că nu vor să permită Rusiei și Chinei să domine următoarea fază a pieței nucleare. Astfel, SUA investesc miliarde de dolari în dezvoltarea unor reactoare modulare mici”, a spus Luongo.

Mai exact, guvernul folosește Idaho National Lab ca teren de testare pentru aceste reactoare.

Aceste reactoare mai mici și avansate nu sunt ceva nou – unele variații ale tehnologiei au existat încă din anii 1950 – dar acum încep să renască, afirmă Luongo.