Compania chineză de tehnologie Unitree Robotics produce zeci de câini robotici cu patru picioare, care se mișcă amenințător, având în fundal „Marșul Imperial” din „Războiul Stelelor”. Potrivit companiei chineze, câinele robotic, dotat cu Inteligență Artificială, numit Aliengo, are un sistem de percepție a adâncimii, are „performanțe sportive” și poate să se adapteze pe un teren accidentat.
De asemenea, Aliengo poate detecta prezența umană și are un sistem de recunoaștere facială, informează Americanmilitarynews.
Roboți mobili, autonomi, capabili să facă față obstacolelor
Compania chineză proiectează și fabrică roboți mobili, autonomi cu patru picioare, care sunt capabili să facă față obstacolelor și să se îndrepte, dacă e nevoie.
„Pot realiza controlul deplin al poziției pe 3 axe, astfel încât au o adaptabilitate puternică pe mai multe terenuri și pot rula stabil pe teren accidentat, cu pietriș, sau pe iarbă”, se arată pe site-ul companiei.
Robotul asemănător unui câine are, de asemenea, o serie de „mișcări speciale”. Poate face alergare rapidă, se mișcă dintr-o parte în alta, se poate târî înainte, poate sări, poate trece și evita anumite obstacole, precizează compania.
Aliengo are un sistem de recunoaștere facială
În plus, Aliengo poate detecta prezența umană și are un sistem de recunoaștere facială.
„Camera color poate identifica postura specifică a persoanei și poate conduce interacțiunea om-mașină. Robotul poate face mișcări corespunzătoare, în funcție de diferite poziții ale corpului”, continuă site-ul.
Robotul poate transporta o sarcină utilă de aproximativ 5 kg.
Generalul Michael Groen de la Joint Artificial Intelligence Center a avertizat anul trecut că Beijing-ul își intensifică eforturile de a domina spațiul AI până în anul 2030.
Acești roboți vor fi desfășurați pentru misiuni de recunoaștere și de atac
„Sper că ne gândim suficient de bine la transformările care au loc nu doar în mediul informațional, ci în toate activitățile noastre comerciale, dar și în apărare, modul în care se desfășoară luptele și modul în care Departamentul Apărării trebuie să se pregătească pentru asta”, a spus generalul american, citat de Daily Mail.
Înclinața chinezilor spre crearea roboților se aseamănă cu cea a americanilor, iar asta înseamnă că acești roboți vor fi desfășurați pentru misiuni de recunoaștere și chiar de atac.
Perspectiva unui astfel de război aduce în discuție tipurile de tactici defensive pe care le-ar putea evalua SUA ca răspuns la amenințarea unui atac robotizat chinez.
Potrivit Federaţiei Internaţionale de Robotică, China a introdus în industrie 87.000 de roboţi, iar până în 2021, estimările aratau că numărul roboţilor industriali va creşte cu 20% pe an.
Companiile chineze nu numai că adoptă roboţi, ci îi şi fabrică. O campanie naţională, Made in China 2025, încurajează procesele de automatizare şi producţia inteligentă.