Războiul Rusiei împotriva jurnalismului constituie încă un pas spre totalitarism
Jurnaliștii și-au riscat viața pentru a relata ce se întâmplă cu adevărat în Ucraina, devoalând propaganda cinică a Kremlinului, care pretinde că e vorba doar de o „operațiune militară specială”, este scris într-un editorial telegraph.co.uk
O echipă de la Sky News a căzut într-o ambuscadă săptămâna trecută, trăgându-se asupra ei. Stuart Ramsay, unul dintre jurnaliști, a fost lovit de un glonț în spate și acum se recuperează în Regatul Unit. Premierul a lăudat pe Twitter curajul reporterilor, declarând că „presa liberă nu va fi intimidată sau speriată de acte de violență barbare și necugetate”.
Populației ruse i se refuză aflarea adevărului despre acte comise în numele ei
Însă e improbabil ca declarația lui să poată fi citită în Rusia, unde Twitter și Facebook au fost blocate și statul a închis mai multe publicații independente. Rezultatul este că populației ruse i se refuză aflarea adevărului despre acte comise în numele ei. Presa aprobată de Kremlin a fost instruită să folosească doar informații guvernamentale, care continuă să pretindă că e vorba doar de o operațiune limitată sau, la fel de fals, că ucrainenii se folosesc de scuturi umane.
Putin a mers vineri chiar și mai departe, promulgând o lege înfiorătoare care prevede până la 15 ani de închisoare pentru publicare de „știri false” despre armata rusă, alături de altă lege care prevede amenzi și închisoare pentru oricine solicită ca Rusia să fie sancționată. Fapt care a făcut ca până și presa străină să-și suspende activitatea în Rusia pentru a-și proteja jurnaliștii. Modificarea legislativă pare concepută pentru a transforma orice reporter independent într-un infractor.
Este încă un pas în direcția totalitarismului, într-o țară în care era oricum dificil să spui adevărul. Mai mult chiar, este încă un avertisment cu privire la miza acestui conflict.