Rusia a înaintat șase cereri pentru a pune capăt războiului din Ucraina, relatează presa internațională, care adaugă că acestea trebuie consacrate în Constituția țării condusă de Volodimir Zelenski.
Războiul s-ar putea opri. Cerințele Kremlinului sunt clare. Ce trebuie să facă Ucraina?
Pentru a înceta războiul, Rusia a înaintat Ucrainei șase cereri, scrie zn.ua, citând surse diplomatice. Potrivit site-ului anterior citat, cinci dintre acestea trebuie să fie trecute în Constituția Ucrainei.
Așadar, cele șase cereri sunt:
- Ucraina să nu mai dorească să intre în NATO și să fie un stat neutru, în timp ce Rusia este pregătită să devină unul dintre garanți
- Limba rusă să devină a doua limbă de stat, în timp ce toate legile care o restricționează să fie abrogate
- Ucraina să recunoască Crimeea ca parte a Rusiei
- Ucraina să recunoască independența ”DPR” și ”LPR” în limitele administrative ale regiunilor, inclusiv teritoriile controlate acum de Ucraina
- Ucraina trebuie să interzică activitățile partidelor ultra-naționaliste, naziste și neonaziste și organizațiilor publice, abolind, de asemenea, legile existente privind glorificarea naziștilor și neonaziştilor (denazificare)
- Armele ofensive trebuie respinse complet, sub care, dacă se dorește, pot fi aduse orice tip de arme (demilitarizare)
De asemenea, în cursul zilei de joi, ministrul ucrainean de Externe, Dmitri Kuleba, a avut o întâlnire în Turcia cu omologul său rus, Serghei Lavrov, iar ulterior a declarat că Rusia intenționează să continue agresiunile până când Ucraina va îndeplini cerințele, iar una dintre acestea ar fi să se predea.
Rusia vrea ca Ucraina să fie neutră
Ministrul de Externe din Rusia, Serghei Lavrov, a reamintit că Federația Rusă dorește ca Ucraina să fie un stat neutru, reamintind, totodată, de solicitările lui Vladimir Putin privind neextinderea NATO în Europa de Est.
„Desigur, dorim ca Ucraina să fie neutră. Preşedintele Vladimir Putin a spus de multe ori că, în timp ce insistă asupra neextinderii NATO, nu dorim sub nicio formă să negăm securitatea poporului ucrainean, a statului ucrainean.
Şi suntem pregătiţi să discutăm garanţii pentru statul ucrainean împreună cu garanţii pentru securitatea ţărilor europene şi, desigur, garanţii pentru securitatea Rusiei”, a declarat Serghei Lavrov la o conferinţă de presă din Antalya (Turcia), care a avut loc după discuțiile diplomatice cu ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.
Acesta a adăugat că Moscova se opune ferm militarizării Ucrainei, „indiferent că aceasta se face în NATO sau fără NATO, pentru că şi în afara NATO este posibilă furnizarea de sisteme americane (de arme destinate Ucrainei) care vor avea ca ţintă teritoriul.”
Ministrul de Externe din Ucraina, Dmitro Kuleba, afirmase anterior că ţara sa este dispusă să rămână în afara NATO, dacă membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, Rusia şi toate statele vecine Ucrainei îi garantează un „sistem de garanţii similar celui al NATO.”