Într-un astfel de scenariu, Ucraina ar trebui să-și redistribuie forțele de pe linia frontului, în est, iar asta ar ajuta Rusia să cucerească acolo mai multe teritorii.

Acest risc se amplifică pe fondul interdicției impuse de Lituania asupra tranzitului anumitor mărfuri din Rusia, prin Belarus și Lituania, către enclava rusă Kaliningrad, scrie The Conversation. Lukașenko a sugerat recent că forțele Belarusului ar putea fi nevoite „să lupte pentru vestul Ucrainei”.

Conform sursei citate, oficialii ucraineni sunt mai puțin îngrijorați, președintele Zelenski considerând că riscul unei invazii din Belarus este unul minim.

Lukașenko poate rezista presiunilor Moscovei?

Experții militari de la Minsk și Kiev evaluează însă posibilitatea ca Belarusul să intre într-un război împotriva Ucrainei.  Opinia generală a experților este aceea că nu există nicio dovadă reală a presiunii Moscovei asupra președintelui Alexander Lukașenko de a se alătura războiului din Ucraina.

Mai curând, poate fi vorba de un instrument de negociere pentru președintele belarus, ca să-și îmbunătățească relațiile deteriorate cu Occidentul, demonstrând că poate rezista presiunilor lui Putin.

Cu toate acestea, în ultimele săptămâni, s-a constatat o creștere a activităților militare de-a lungul graniței Belarus-Ucraina. Rusia a desfășurat în zonă sisteme de rachete Iskander, Pantsir și S-400. Lukașenko a decis să creeze un comandament sudic și să extindă forțele armate ale țării și a organizat o serie de exerciții militare.

Cel mai alarmant este însă că Lukașenko a sugerat că forțele Belarusului ar putea fi nevoite „să lupte pentru vestul Ucrainei”, țară pe care Occidentul vrea să o dezmembreze.

„Ceea ce ne îngrijorează este că polonezii şi NATO sunt pregătiți să ia vestul Ucrainei, aşa cum a fost înainte de 1939”, a spus Lukaşenko în timpul unei întâlniri televizate cu preşedintele Putin.

Diferențe semnificative pe câmpul de luptă

La sfârșitul lunii martie, au apărut îngrijorări similare privind posibilitatea ca Belarus să se alăture agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Acum există diferențe semnificative pe câmpul de luptă. Dacă în martie, trupele rusești se chinuiau să asedieze Kievul, acum Rusia a obținut câștiguri importante în Donbas. În al doilea rând, sprijinul occidental pentru Ucraina a crescut, iar sancțiunile împotriva Rusiei s-au extins.

De asemenea, opinia publică din Belarus este împotriva implicării țării în conflictul din Ucraina.

La mâna lui Putin

Pe de altă parte, controlul lui Putin asupra Belarusului este aproape total, mai ales ca rezultat al înrăutățirii relațiilor dintre Minsk și Occident după reprimarea protestelor generate de controversatele alegeri prezidențiale din 2020.

Pârghia pe care o are Kremlinul asupra Minskului îi poate lăsa președintelui belarus foarte puține opțiuni, dacă Putin va decide că singura cale de câștiga războiul din Ucraina nu se poate face decât prin Belarus, subliniază The Conversation.

Pentru asta nu va fi nevoie de o invazie la scară largă a armatei lui Lukașenko în Ucraina. Dar ar putea implica o escaladare treptată: mai multe exerciții militare la graniță, operațiuni false-flag, incursiuni ale forțelor speciale și atacuri cu rachete de pe teritoriul Belarusului asupra capitalei ucrainene și a marilor orașe.

Belarus ar putea amenința și liniile de aprovizionare din vest, în special de-a lungul graniței ucraineano-polonă.