Aproximativ două treimi din trupele militare din Rusia care erau concentrate în jurul Kievului, au părăsit zona şi ar putea fi repoziţionate în regiunea de est a ţării, în Donbas, relatează CNN.
Trupele care au părăsit zona din jurul Kievului „se îndreaptă spre nord” şi îşi consolidează forţele în Belarus, a spus un oficial american.
„Continuăm să credem că vor fi repoziţionaţi, reaprovizionaţi, poate chiar consolidaţi cu personal suplimentar şi apoi trimişi înapoi în Ucraina pentru a continua lupta în altă parte”, a mai declarat oficialul.
Potrivit SUA, aceste trupe vor fi „desfăşurate în partea de est a ţării, în regiunea Donbas„, pentru a lupta acolo.
„Cea mai bună evaluare a noastră, şi este doar o evaluare, este că acestea vor fi desfăşurate în partea de est a ţării, în regiunea Donbas, dar este doar o evaluare. O luptă amară continuă pentru Mariupol, dar nu există indicii că ruşii au făcut vreun progres în cucerirea oraşului. Forţele ruse au adoptat o poziţie mult mai defensivă în jurul Hersonului.
Apreciem că în zona Herson, după cum am vorbit în ultimele zile, ruşii au fost oarecum prinşi între Herson şi Nikolaev. În prezent credem că au trecut la o postură mult mai defensivă în jurul Hersonului. Forţele ruse încă efectuează peste 200 de raiduri pe zi”, iar „majoritatea atacurilor lor aeriene se concentrează asupra zonei Izium”, a spus oficialul.
Răsturnare de situație în Rusia! Lucrurile merg mai bine ca niciodată pentru Moscova
Rusia ar putea da marea lovitură. Agenția de presă Bloomberg a făcut o serie de estimări, în urma cărora s-a ajuns la concluzia că Rusia ar putea încasa venituri record pentru exporturile sale de gaze naturale, petrol și alte resurse energetice.
Mai exact, cursa citată arată că deși Rusia și economia sa au fost vizate de un val de sancțiuni fără precedent după invadarea Ucrainei însă Uniunea Europeană, principala destinație a gazelor naturale rusești, până acum, totul s-a rezumat la măsuri limitate precum interzicerea investițiilor în sectorul energetic rusesc.
Totodată, există mari îngrijorări în legătură cu o interdicție completă asupra importurilor de gaze naturale și petrol din Rusia. Un semnal de alarmă în acest sens a venit de la premierul ungar Viktor Orbán, care declara în urmă cu mai bine de o săptămână că Ungaria nu va susține o astfel de măsură, după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a trimis un mesaj tăios în acest sens.
Răsturnare de situație pentru Occident?
Lucrurile s-ar putea întoarce însă în favoarea Rusiei. „Cel mai important factor din actualul excedent al balanței comerciale al Rusiei continuă să arate solid”, notează economistul Robin Brooks într-un nou raport al Institutului de Finanțe Internaționale cu privire la exporturile energetice ale Moscovei, arată Bloomberg.
Totodată, acesta a mai adăugat că nici sancțiunile nu pot opri acest lucru. „Chiar și cu actualele sancțiuni în vigoare, fluxurile substanțiale de valută forte par că vor continua în Rusia. Veniturile din hidrocarburi sunt o linie de supraviețuire pentru economia rusă, ajutând la atenuarea impactului a unor sancțiuni altfel severe și la amânarea unei crize de cont curent”, subliniază și jurnalistul Scott Johnson de la Bloomberg Economics.