Rusia şi Ucraina ajung la un acord? Vestea momentului de la Kremlin: Există oportunități

Așadar, Lavrov a spus într-un interviu pentru mass-media sârbe că „există oportunităţi pentru un acord” iar partenerii occidentali ai Rusiei „încep să înţeleagă greşelile grave făcute de-a lungul multor ani”.

„În orice caz, văd că există oportunităţi pentru un acord, întrucât partenerii noştri occidentali încep să înţeleagă greşelile grave făcute de-a lungul multor ani, deşi poate nu o vor spune cu voce tare, din motive de înţeles”, a declarat șeful diplomației din Rusia, conform efe.com

Vrem să dăm o şansă diplomaţiei

De asemenea, acesta susține că Rusia nu este interesată în participarea reprezentanţilor Occidentului la actualele negocieri cu Ucraina, subliniind că occidentalii au avut deja o şansă în 2014, când revoluţia din Maidan l-a răsturnat pe preşedintele Viktor Ianukovici, şi în 2015, când au fost semnate Acordurile de Pace de la Minsk.

„În prezent ei ne spun: ‘Daţi o şansă diplomaţiei!’. Bineînţeles că vrem să dăm o şansă diplomaţiei, motiv pentru care am convenit să reluăm discuţiile la Istanbul. Dar există multe exemple când colegii noştri occidentali au distrus realizările diplomaţiei. Acum nu ne mai putem încrede în ei”, a mai spus şeful diplomaţiei din Rusia.

Acesta susține că, în februarie în 2014, UE s-a prezentat drept garant al acordurilor dintre preşedintele Ucrainei de la acea vreme şi opoziţie, fapt pe care l-a calificat drept un „summit al diplomaţiei”.

„Dar a doua zi, opoziţia a ignorat această diplomaţie, iar UE a trebuit ‘să înghită’ această situaţie”, a spus el, completând că „diplomaţia a atins un nou vârf în februarie 2015 la Minsk”.

„Au fost semnate acorduri destinate să pună capăt războiului din estul Ucrainei, deschizând calea pentru restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei prin acordarea unui statut special Donbasului”, a adăugat el.

Mai mult, experții au punctat că Rusia a anulat practic acordurile de la Minsk prin recunoaşterea independenţei aşa-numitelor republici autoproclamate Lugansk şi Doneţk.

Chiar și așa, Serghei Lavrov a insistat asupra dorinţei Moscovei de a continua dialogul care ‘se va relua în format fizic astăzi sau mâine la Istanbul, după o serie întreagă de videoconferinţe’.

„Ne dorim ca aceste discuţii să reuşească” a completat ministrul rus, adoptând un ton mai împăciuitor în faţa presei sârbe.