Apple şi Samsung domină de câţiva ani piaţa telefoanelor inteligente, însă concurenţa devine din ce în ce mai acerbă, iar jucători precum Huawei, Sony, HTC sau LG încearcă să cucerească utilizatorii oferind telefoane cu funcţii inedite
Smartphone-ul este alegerea evidentă a oricărui utilizator în prezent. Telefoanele clasice au căzut în dizgraţie şi mai sunt cumpărate doar de către utilizatorii din ţările aflate în curs de dezvoltare. Anul trecut au fost vândute 1,75 miliarde de telefoane mobile, în scădere cu 1,7% față de vânzările din 2011, conform Gartner. În ceea ce priveşte smartphone-urile, anul trecut au fost livrate 712,6 milioane la nivel global, conform datelor IDC, iar anul acesta numărul lor va atinge un miliard.
Anul trecut, sud-coreenii de la Samsung au livrat 215,8 milioane de smartphone-uri, fiind urmaţi de Apple, cu 135,9 milioane de bucăţi, şi de Nokia cu 35,1 milioane unităţi. Locurile patru şi cinci sunt ocupate de HTC şi de Blackberry cu 32,6 milioane unități, respectiv 32,5 milioane bucăţi, conform datelor IDC. Situaţia din trimestrul patru a fost însă cu totul diferită. Companii precum Huawei, Sony sau ZTE au intrat în topul celor mai mari producători de smartphone-uri.
„Nu există niciun producător care se situează în acest moment cu fermitate pe locul trei în vânzările globale de smartphone-uri“, spune Gupta Anshul, cercetător la Gartner. „Succesul Apple și Samsung se bazează pe puterea brandurilor lor la fel de mult ca și pe produsele lor reale. Concurenții lor direcți, inclusiv cei care dețin produse comparabile, luptă pentru a obține aprecierea de brand în rândul consumatorilor, care, într-un mediu economic dificil, se îndreaptă către produse mai ieftine decât către brand“, adaugă Gupta. „Piaţa de smartphone-uri reprezintă oportunităţi şi pentru alţi jucători. Aceştia pot câştiga rapid cotă de piaţă, în special cu produse mai ieftine“, declară Kevin Restivo, cercetător IDC.
Produse inedite
Samsung a lansat recent cel mai nou telefon al său, Galaxy S4, în New York. Acesta va concura cu viitorul telefon al celor de la Apple, însă pe piaţă sunt în prezent telefoane la fel de performante. Printre acestea se numără HTC One, LG Optimus G Pro, Huawei Ascend P2 sau Sony Xperia Z.
Samsung Galaxy S4 este mai subțire și mai puternic decât versiunea anterioară, având 130 de grame şi un procesor de 1,6 GHz cu opt nuclee sau de 1,9 GHz cu patru nuclee, în funcţie de zona în care va fi lansat. Telefonul are primul ecran (5 inci) Full HD Super AMOLED din lume, cameră foto de 13 MP, memorie 2 GB RAM şi o grosime de doar 7,9 mm.
Tot 7,9 mm are şi modelul Xperia Z de la Sony. Spre deosebire de telefonul sud-coreenilor, japonezii oferă o rezistenţă mai mare. Astfel, Xperia Z vine cu ecran de 5 inci, procesor quad-core de 1,5 GHz, 2 GB RAM, cameră foto de 13 MP, spaţiu de stocare de până la 32 de GB, dar oferă şi rezistenţă la praf şi la apă (standardele IP55 şi IP57). Dacă Sony a ales să construiască vârful său de gamă din materiale menite să reziste, taiwanezii de la HTC s-au gândit să creeze cel mai performant smartphone al lor din aluminiu. Având o grosime de 9,3 mm, HTC One iese în evidenţă prin camera foto de 4 megapixeli. Aceasta include un obiectiv cu diafragmă f/2.0 şi un senzor cu UltraPixels, care reţine cu 300% mai multă lumină decât senzorii tradiţionali ai unei camere de smartphone, care se traduce prin fotografii excelente chiar şi în condiţii de luminozitate scăzută. Remarcabil la acest telefon este şi sunetul. HTC One este prevăzut cu două difuzoare duale stereo frontale, cu amplificatoare încorporate, care oferă un sunet cu distorsiuni extrem de reduse, spre deosebire de oricare alt smartphone.
LG iese din tipare cu Optimus G Pro. Acesta are cel mai mare ecran încorporat pe un smartphone LG, 5,5 inci şi include tehnologia 4G LTE. Noul smartphone oferă cea mai bună autonomie a bateriei din clasa sa, de 3.140 mAh, ceea ce permite o vizionare Full HD pentru mai multe ore. În plus, prin camera din partea din spate de 13 MP și prin camera frontală de 2,1 MP, utilizatorii pot realiza imagini și filme Full HD, la aceeași calitate ca aceea oferită de televizoarele HD.
Chinezii de la Huawei sunt noi veniţi pe piaţa smartphone-urilor, iar la ultima ediţie a Mobile World Congress au făcut senzaţie cu Ascend P2. Chinezii au promovat Ascend P2 drept cel mai rapid smartphone 4G LTE din lume. Ascend P2 încorporează un procesor quad-core de 1,5 GHz şi tehnologia LTE Cat 4, care permite viteze de download de până la 150 Mbps. Chinezii au avut un trimestru patru excelent, care i-a ajutat să ajungă pe poziția a treia printre vânzătorii de smartphone-uri. Terminale care concurează modelele Apple şi Samsung sunt nenumărate, unele chiar mai performante sau mai ieftine, însă pot utilizatorii să vadă dincolo de gama Galaxy şi iPhone?