Războiul stelelor între SUA și China, cu Rusia pe tușă. URSS a fost lider in cucerirea spațială la vremea ei, fiind prima putere din lume care a trimis un om în spațiu.
Războiul stelelor între SUA și China, cu Rusia pe tușă
Erau anii 60, când încă dispunea de putere, de influență și de resurse. Ambiția ei a obligat SUA să intre în aceasta competiție și ea este cea care a câștigat cursa pentru cucerirea Lunii în 1969.
Statele Unite sunt din nou angajate într-o competiție acerbă pentru a pune piciorul pe astrul nopții, dar adversarul s-a schimbat, scrie Le Figaro. China a înlocuit defuncta URSS în cucerirea spațiului, iar progresul său în acest domeniu alimentează o îngrijorare crescândă peste Atlantic. La rândul ei, Rusia pare scoasă din ecuație, mai ales după eșecul misiunii Luna-25.
Bătălie pentru resurse
Pe 1 ianuarie, șeful NASA, Bill Nelson, a avertizat despre pericolul ambițiilor chineze în spațiu, și în special pe Lună, într-un interviu pentru revista Politico:„Trebuie să avem grijă să nu ajungă undeva pe Lună sub masca cercetării științifice.
Nu este de neconceput ca apoi să spună „stai departe, suntem aici, acesta este teritoriul nostru. Dacă există îndoieli, uitați-vă la ce au făcut cu insulele Spratley”, acest arhipelag de corali din apele internaționale ale Mării Chinei de Sud, unde Beijing a colonizat și militarizat insulițe cândva nelocuite.
Presupunând că atât chinezii cât și americanii își plantează steagurile la polul sud lunar, ar urma o confruntare periculoasă între astronauții mandatați să ajungă la cele mai bogate zăcăminte.
Această nouă cursă spațială ar trebui să se desfășoare în următorii doi ani. Beijingul are deja un avans, în timp ce Washingtonul se străduiește să acopere creșterea bugetară cerută de NASA. Soluția se numește Artemis: acest program își propune să creeze o bază lunară permanentă, o trambulină pentru viitoarele expediții pe Marte, precum și o stație pe orbită lunară. Dar este cu șase ani întârziere și peste 6 miliarde de dolari (pentru un buget actual de 94 de miliarde de dolari), împovărați de problemele de dezvoltare ale rachetei SLS.
SUA pregătesc încă 4 misiuni Artemis
Foaia de parcurs este însă trasată: după succesul misiunii Artemis-1 de la sfârșitul anului 2022 (călătorie fără pilot în jurul Lunii), încă patru sunt în program. Artemis-2 , un zbor orbital cu echipaj este planificat înainte de sfârșitul anului 2024- precizează Le Figaro. Pentru Artemis-3 și 4, care ar marca revenirea astronauților americani pe solul lunar pentru prima data după 1972, NASA a încredințat proiectarea firmei SpaceX a lui Elon Musk. Artemis-3, programată pentru sfârșitul anului 2025, va fi probabil amânată cu unul sau mai mulți ani.
Artemis-5, programat pentru 2029 (versiunea fără pilot), apoi 2030 (versiunea cu echipaj), va beneficia de un lander proiectat de Blue Origin, firma miliardarului Jeff Bezos, fondatorul Amazon.
Dar dacă întârzierile se acumulează, Statele Unite rămân în urmă în această a doua cursă pentru Lună, simbol al declinului fostului lider al lumii libere, care a doborât odată URSS. Noul episod a acestei saga, în care se confruntă cu un adversar, de altfel, mai capabil financiar, nu și-a desemnat încă învingătorul.