Jeff Bezos, Elon Musk și Richard Branson sunt cei trei miliardari pentru care business-urile de care se ocupă în fiecare zi nu au fost suficiente. Fiecare, la un moment dat, a vrut să depășească o graniță. Și cum granițele naționale au fost depășite, cei trei s-au gândit că e timpul să depășească granițele lumii în care trăim.
Elon Musk, SpaceX
Excentricul om de afaceri Elon Musk, cunoscut pentru planurile sale ambițioase referitoare la viitorul mașinilor electrice, nu s-a oprit doar la a transforma proiectul Tesla în realitate. Musk este cel care a fondat SpaceX, companie prin care își propune ca omenirea să ajungă pe planeta Marte. Planurile SpaceX de a ajunge pe Planeta Roșie au reprezentat de multă vreme piatra de temelie a acestei companii: angajaţii au purtat recent tricouri pe care fusese imprimat mesajul „Ocuppy Mars” („Ocupaţi Marte”), iar în magazinul online al companiei americane au început să fie vândute tricouri cu mesajul „Nuke Mars” („Bombardaţi Marte cu bombe nucleare”), care face trimitere la teoriile formulate de Elon Musk pe Twitter în legătură cu felul în care „Planeta Roşie” ar putea fi încălzită.
Ultima realizare a miliardarului sud-african a avut loc la finalul lunii august, când a avut loc zborul prototipului unei rachete de testare produsă de SpaceX. Acesta a fost al doilea test pentru Starhopper şi, totodată, cel mai înalt. Dispozitivul – un vehicul de testare a motorului Raptor, ce va fi inclus în prototipuri mai sofisticate – s-a ridicat de pe sol şi a zburat prin aer până la altitudinea de 150 de metri. SpaceX se concentrează și pe o capsulă care să ducă astronauţii NASA pe Staţia Spaţială Internaţională, dar şi pe o rachetă care să fie folosită la transportarea oamenilor pe Lună, până în 2023.
Jeff Bezos, Blue Origin
Fondatorul Amazon și cel mai bogat om de pe Glob are planuri încă și mai mari de cucerire a Spațiului. Jeff Bezos a declarat în nenumărate rânduri că viziunea sa despre investițiile masive pe care le are pe această „nișă” nu au drept scop simplele călătorii turistice ale oamenilor în afara Pământului. Bezos este de părere că, în viitor, oamenii vor dori și chiar vor putea să locuiască pe alte planete. „Noi oamenii trebuie să mergem în spațiu pentru a avea o civilizație înfloritoare. (…) Am ajuns să fim foarte mulți ca populație, ca specie, și această planetă este relativ mică. Vedem acest lucru în schimbările climatice, poluare, industria grea. Suntem într-un proces de distrugere a planetei,” spune cel mai bogat om de pe planetă.
În momentul de față, cel mai ambițions plan al companiei Blue Origin este cel de cucerire a Lunii, proiect la care lucrează deja cu Agenția Aerospațială Americană (NASA). Conform planurilor prezentate de Bezos, prima cursă pe Lună ar trebui să aibă loc în 2024. Blue Origin mai are în proiect o rachetă mai mică, New Shepard, pentru călătorii turistice de câteva zeci de minute la o altitudine de aproximativ 100 de kilometri, care vor debuta anul acesta.
Richard Branson, Virgin Galactic
Cu viziuni ceva mai modeste și investiții pe măsură, omul de afaceri Richard Branzon, fondatorul grupului Virgin, nu se poate lăuda cu foarte multe realizări în domeniul călătoriilor spațiale. Totuși, la jumătatea lunii august, Branson a anunțat deschiderea unei „Porți către Spațiu”, o bază aerospațială de pe care vor fi efectuate misiuni în afara planetei.
Compania fondată de cunoscutul om de afaceri pentru acest tip de activitate, Virgil Galactic, este o companie care nu își propune neapărat o viziune pe termen lung, însă este foarte hotărâtă să facă bani. Branson anunțase la începutul acestui an că și-ar dori ca Virgil Galactic să fie listată la bursă, ceea ce înseamnă că celebrul autor de citate inspiraționale nu vrea neapărat să-și investească proprii bani în călătoriile spațiale, ci ar merge mai degrabă pe coagularea unei comunități de investitori care să susțină acest proiect.
În ceea ce privește ambițiile și planurile de viitor, Richard Branson are o viziune poate mai timidă, dar mai realistă asupra călătoriilor în Spațiu. Pentru moment, Virgin Galactic nu și-a propus nici să ajungă pe Marte, nici să colonizeze vreo altă planetă. Compania își dorește doar „să rupă bilete” pentru călătoriile în spațiu ale oamenilor cu dare de mână. Așadar, peste 600 de clienţi şi-au cumpărat de mai mulţi ani bilete la preţul de 250.000 de dolari călătoria.