Stelelor si Pacientul englez au fost turnate aici. Insa daca va plimbati pe plajele din nord, nu veti intelege de ce Hanibal a parasit aceasta tara si, fie ca optati pentru un hotel inconjurat de palmieri si iasomie dintr-o statiune moderna fie pentru un cort exotic in desert, veti fi impresionati de ceea ce veti descoperi. La urma urmei, tunisienii se pregatesc de 3.000 de ani pentru vizita dumneavoastra!Spre deosebire de Maroc, in Tunisia strazile sunt pavate si curate, transportul public functioneaza impecabil, asa ca, daca Marocul pare pentru neinitiati o lume nebuna, Tunisia este Orientul Mijlociu cu o amprenta frantuzeasca. Atmosfera din orase este calma si relaxata, lipsita de traficul nebunesc si targuiala permanenta. Cel mai boem oras din Tunisia, Sidi Bou Said, a inspirat artisti ca Paul Klee, Auguste Macke sau Andre Gide. Pe strada principala, marginita de eucalipti uriasi, casute albe si cafenele parca anume facute pentru a savura o cafea intr-o dupa-amiaza tarzie, o usa albastra va conduce catre Dar el-Annabi, o casa din secolul al XVIII-lea. Cu doi dolari puteti bea un ceai de menta in curtea interioara umbrita de tufe mari de plante frumos mirositoare, iar apoi puteti admira de pe acoperis Golful Tunis lucind in lumina soarelui la asfintit. Nu va asteptati la prea multe de la ruinele Cartaginei, candva unul din cele mai mari orase ale lumii vechi. Romanii si razboaiele punice aproape au distrus locul si a mai ramas putin de vazut din orasul din care puternicul Hanibal a plecat cu 38 de elefanti pentru a cuceri Roma. Insa hoinarind printre ruinele inconjurate de flori salbatice, deasupra golfului de azur, e usor sa ne imaginam povestea de dragoste dintre Dido, regina Cartaginei, si Eneas, descrisa de Virgiliu in poemul Eneida. In schimb, din Cartagina reconstruita apoi de imparatul roman Iulius Cezar, s-a pastrat ceva mai mult, insa cele sase situri importante – muzeul si cartierul de la Byrsa, Baile lui Antoniu, Portile punice, Amfiteatrul roman si Sanctuarul Tophet – sunt raspandite pe o suprafata destul de mare. Mult mai bine conservate sunt ruinele romane de la Dougga si El Jem, unde puteti vedea un amfiteatru de 3.500 de locuri si un colosseum aproape la fel de mare ca cel din Roma, cu o capacitate de 30.000 de locuri.Pentru petrecerea concediilor, preferat este orasul Sousse, al treilea ca marime din Tunisia, care ofera, pe langa hoteluri remarcabile, posibilitatea de a face baie si de a practica sporturi nautice, plimbari romantice pe faleza si o viata nocturna tumultuoasa.Nisipurile aproape nepamantene dintre Matmata si Tataouine l-au inspirat pe George Lucas pentru scene importante din Razboiul Stelelor, el imprumutand pentru pelicula nu doar casele troglodite de la Matmata, ci si numele unei asezari, Tataouine, pentru planeta natala a lui Luke Skywalker.
Ofertele agentiilor de turism
• Kartago Tours –Sousse – 475 euro/pers. (8 zile), 765 euro/pers. (15 zile) in perioada 24.06-22.07. Tariful include: bilet de avion (plecari din Bucuresti, Cluj, Timisoara), cazare si demipensiune la hotel Orient Palace*****. Circuit Tunisia – de la 680 euro/pers. (8 zile). Tariful include: bilet de avion, sapte nopti cazare cu pensiune completa la hoteluri de doua si trei stele, intrarile la obiective.
• Prestige Tours – Hammamet – 455 euro/pers. (8 zile), 720 euro/pers. (15 zile) in perioada 07.06-08.07, 26.08-27. 09. Tariful include: bilet de avion, cazare si demipensiune la hotel Nesrine****.
Bine de stiut
• Moneda oficiala este dinarul tunisian, un dolar american valorand aproximativ 1,3 dinari tunisieni.
• Este recomandat sa nu combinati intre ele mancaruri condimentate diferit.
• Suvenirurile tipice sunt: covoare tesute manual, piper din orasul sfant Kairouan, obiecte din lemn de maslin, ceramica din Nabeul, obiecte din piele. Cumparaturile sunt de neconceput fara o targuiala prealabila referitoare la pret.
• Nu fotografiati localnici fara sa le cereti acordul in prealabil.
• Tunisia are deschidere la Marea Mediterana.