Războiul economic dintre Statele Unite ale Americii şi China ajunge la un alt nivel. Măsurile impuse de Donald Trump continuă să-şi facă simţită prezenţa. Apel disperat din partea unei companii uriaşe!
Producătorul chinez de smartphone-uri Xiaomi a depus o plângere împotriva Departamentului Apărării din Statele Unite şi a Trezoreriei americane. Firma doreşte să fie exclusă de pe lista oficială, elaborată de autorităţile de la Washington, care conţine companii care ar avea legătură cu armata chineză, scrie Reuters.
Măsură ilegală şi neconstituţională, se plânge compania chineză
În luna decembrie a anului trecut, administraţia condusă de Donald Trump a trecut Xiaomi şi alte opt companii pe această listă neagră. În urma deciziei, investitorii din Statele Unite trebuie să-şi vândă activele deţinute la aceste firme până la un termen limită.
Xiaomi afirmă în plângerea sa că măsura este “ilegală şi neconstituţională”, dar şi faptul că această companie nu este controlată de armata Chinei. Documentul este adresat lui Lloyd Austin, secretarul Apărării, şi Janet Yellen, secretarul Trezoreriei din SUA.
Dacă restricţiile privitoare la investiţii ar intra în vigoare aşa cum este programat, pe 15 martie, asta va duce la “daune imediate şi ireparabile” asupra companiei, menţionează reprezentanţii Xiaomi.
“Relaţiile strategice ale companiei cu instituţii financiare americane, esenţiale pentru ca Xiaomi să poată continua să acceseze capitalul necesar pentru a se dezvolta pe o piaţă extrem de competitivă, vor fi deteriorate semnificativ.
Mai mult decât atât, asocierea publică a Xiaomi cu armata chineză va afecta poziţia companiei în raport cu partenerii de afaceri şi cu consumatorii, provocând daune reputaţiei care nu pot fi cuantificate sau reparate cu uşurinţă”, au mai transmis oficialii Xiaomi.
Mulţi acţionari sau grupuri de investiţii chiar din SUA au participaţii la Xiaomi
75% din drepturile de vot la Xiaomi, potrivit unei structuri ponderate, sunt deţinute de co-fondatorii Lin Bin şi Lei Jun, afirmă compania. Nu există astfel un drept de proprietate sau de control din partea unei persoane sau a unei companii afiliate armatei chineze.
În plus, un “un număr substanţial” de acţionari ai Xiaomi provin chiar din Statele Unite, iar 3 din primii 10 mari deţinători de acţiuni ordinare sunt grupuri americane de investiţii instituţionale.
Departamentele Apărării şi Trezoreriei nu au comentat deocamdată apelul făcut de compania producătoare de smartphone-uri din China.