Escaladarea războiului tarifar dintre SUA și China adaugă un nou strat de incertitudine asupra comerțului mondial. În timp ce Donald Trump continuă să exercite presiuni asupra Beijingului, opoziția din interiorul administrației și a mediului de afaceri crește.
Termenul-limită fixat de Donald Trump pentru Beijing
Donald Trump a anunțat încă de luni că va majora tarifele existente cu încă 50 de puncte procentuale, începând de miercuri. El a avertizat că dacă Beijingul nu elimină până marți propriile tarife impuse asupra bunurilor americane, măsurile americane vor intra automat în vigoare.
Potrivit liderului de la Washington, Beijingul avea termen „până la ora 12:00” pentru a retrage tarifele, în caz contrar urmând să suporte noi costuri vamale. Tarifele, care fuseseră deja ridicate la 54%, vor ajunge astfel la un total de 104% pentru o mare parte dintre produsele importate din China, transmite CNBC.
Reacția Chinei: Vom lupta până la capăt
Autoritățile chineze au reacționat prompt, declarând marți că vor continua să se opună tarifelor americane și vor riposta „până la capăt”. Oficialii de la Beijing au menționat că intenționează să aplice, începând de joi, tarife suplimentare de 34% asupra produselor americane, în ciuda presiunilor exercitate de administrația Trump.
Astfel, confruntarea tarifară riscă să degenereze într-un veritabil război comercial cu efecte globale, într-un moment în care piețele financiare sunt deja afectate de volatilitate ridicată.

Elon Musk intervine, fără succes
Potrivit The Washington Post, Elon Musk a încercat în weekend să-l convingă personal pe președintele Donald Trump să renunțe la planul de majorare a tarifelor. Surse apropiate discuțiilor, citate sub anonimat, au confirmat că Elon Musk a pledat împotriva măsurilor, însă fără succes până în prezent.
Intervenția acestuia vine în contextul unui conflict deschis cu Peter Navarro, consilierul comercial al lui Trump și unul dintre cei mai vocali susținători ai tarifelor. Musk a scris pe rețeaua X că Navarro este „un idiot” și că afirmațiile acestuia sunt „dovedibil false”.
Trump: China vrea un acord, dar nu știe cum să înceapă
Într-o postare anterioară pe Truth Social, Trump a susținut că Beijingul ar fi interesat de un acord comercial, însă nu a inițiat încă niciun contact oficial cu Washingtonul. El a adăugat că SUA „așteaptă apelul” și că este convins că negocierile vor începe în curând.
Președintele american a menționat, de asemenea, că a avut o „discuție grozavă” cu președintele interimar al Coreei de Sud, Han Duck-soo. Trump a descris conversația ca având „potențialul unui acord grozav pentru ambele țări”.