Vladimir Putin a organizat un test „reușit” al unei noi rachete anti-balistice misterioase, care ar putea „face praf și pulbere armele spațiale americane”. Această situație apare când președintele rus își propune să-și folosească capabilitățile militare pentru a reface imperiul țarist, a susținut ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, arată The Sun.
Moscova a confirmat testarea „de succes” a rachetei, în timp ce continuă să-și etaleze priceperea militară – în ciuda anunțării unei retrageri parțiale a trupelor din zonele care se învecinează cu Ucraina. Rusia a subliniat, de asemenea, pregătirea forțelor de artilerie din regiunea Saratov pentru o „furtună de oțel”.
În pofida retragerii anunțate a unor forțe din Crimeea anexată, ministrul polonez al apărării a susținut că ținta lui Putin este de a reface imperiul rus. „Fără îndoială, politica președintelui Putin vizează reconstrucția imperiului rus”, a declarat Blaszczak pentru Radio 24 din Polonia.
Presiunea recentă asupra Ucrainei, plus anexarea Crimeii în 2014 și ostilitățile din Georgia din 2008 au indicat această tendință pe care a afirmat-o, sugerând că liderul de la Kremlin urmărește o preluare în patru țări ale NATO, și anume Polonia, Lituania, Letonia și Estonia. La fel ca Ucraina, toate au făcut cândva parte din imperiul rus.
„Mai întâi Georgia, apoi Ucraina”
El l-a citat pe regretatul președinte polonez Lech Kaczynski, care avertiza că ar urma „mai întâi Georgia, apoi Ucraina, apoi statele baltice, apoi poate Polonia”.
Ministrul apărării a declarat că NATO, inclusiv prezența trupelor britanice, este vitală pentru securitatea poloneză în fața perceputei amenințări rusești. „Există forțe aliate pe flancul estic al NATO”, a spus el.
„Sunt trupe americane în Polonia, trupe britanice, trupe române și croate, suntem prezenți în Letonia, suntem prezenți în România. Arătăm că suntem apropiați, pregătiți și solidari unii cu alții. În acest fel, descurajăm un potențial agresor”.
El a mai spus: „Anticipăm astfel de activități prin activitatea noastră în cadrul Alianței Nord-Atlantice, prin activitatea noastră în misiuni, prin modernizarea și echiparea armatei poloneze și prin creșterea forțelor.”
Un videoclip a evidențiat lansarea noii arme nespecificate la locul de testare Sari Shagan din Kazahstan. Generalul-maior Serghei Grabciuk, comandantul unității de apărare antirachetă a Forțelor Aerospațiale, le-a declarat jurnaliștilor ruși că racheta anti-balistică și-a atins cu exactitate ținta.
Sistemul este conceput pentru a proteja împotriva atacurilor cu arme de atac aerospațiale, a raportat TV Zvezda, postul Ministerului rus al Apărării.
Occidentul monitorizează retragerea trupelor rusești – anunțată săptămâna trecută – în curs de desfășurare, dar a existat un puternic avertisment în weekend din partea șefului MI6, Richard Moore, care a spus că rămân îngrijorări cu privire la intențiile lui Putin în Ucraina.
El a spus: „Rușii nu au nicio îndoială cu privire la poziția Regatului Unit cu privire la această problemă. Și nu au nicio îndoială cu privire la poziția administrației Biden în această problemă, deoarece canalele sunt deschise”.
Mai multe filmări de la TV Zvezda au arătat exerciții pentru „furtuna de oțel” la Centrul 631 de Instruire pentru războaie de artilerie, din regiunea Saratov, unde au fost lansate rachete antitanc Khrizantema, Kornet-E, Vikhr și Tornado-G. Centrul 631 Saratov este asociat cu Centrul 60 Znamensk din regiunea Astrakhan, specializat în instruirea sistemelor de rachete Smerch, Tornado-S și Iskander, se arată în raport.
Forțele au fost arătate folosind dronele militare Korsar (Corsair) – echipate cu camere optice, infraroșu și lasere – pentru recunoaștere.
„Cadeții noștri petrec 80% din timpul de studiu pe teren”, a spus Matveievski.
Asta vine după ce Rusia a înfuriat Occidentul și a ridicat amenințarea unui război spațial prin lansarea unei arme concepute pentru a elimina sateliții inamici, vara trecută.
Comandamentul american pentru domeniul spațial (USSC) a declarat că are „dovezi că Rusia a efectuat un test nedistructiv al unei arme antisatelit în spațiu”, în iulie. Aceasta a fost prima dată când americanii au acuzat public Kremlinul că a efectuat în spațiu un test antisatelit.
Comandamentul a spus că, pe 15 iulie, un obiect a fost lansat cu o viteză de 400 mph în spațiu, de pe o navă spațială, Cosmos 2543, descrisă ca fiind „născută” – ca o păpușă ruseasă – din satelitul-mamă, Cosmos 2542.