Președintele Klaus Iohannis, despre pericolul unui război convențional în Europa
În contextul declarațiilor făcute de șeful diplomației UE, Josep Borrell, referitoare la posibilitatea unui război convențional de mare intensitate în Europa, președintele Klaus Iohannis a subliniat, joi, importanța evaluării corecte a riscurilor la care este expusă Uniunea Europeană și complexitatea situației actuale.
Întrebat cum se poziționează România în ceea ce privește declarațiile lui Josep Borrell, care a avertizat că un astfel de conflict nu este o fantezie, președintele Iohannis a recunoscut că situația este complicată.
„Eu cred că avem o evaluare foarte corectă a riscurilor la care suntem expuși noi în Uniunea Europeană și, sigur, este o situație complicată”, a declarat acesta în timpul unei întâlniri la Vilnius.
Președintele a subliniat, de asemenea, importanța creșterii cheltuielilor pentru apărare în vederea garantării securității statelor membre, precum și necesitatea transformării economiilor pentru a deveni mai prietenoase cu mediul și a reduce impactul asupra schimbărilor climatice.
Cu toate acestea, Klaus Iohannis a recunoscut că alocarea de fonduri pentru aceste obiective se confruntă cu o serie de provocări, având în vedere reticența în a impune taxe și impozite mai mari populației.
„Discuțiile sunt destul de complexe și în final depinde de fiecare guvern cum își alocă banii pe priorități ca să satisfacă simultan cât mai multe din aceste solicitări”, a adăugat președintele Iohannis.
În ciuda situației complexe România a reușit să se descurce „destul de bine”
În ceea ce privește poziția României, președintele Klaus Iohannis a menționat că țara sa a reușit să obțină rezultate notabile în creșterea economică și în protecția mediului, prin creșterea cheltuielilor pentru apărare și implementarea de măsuri pentru o industrie mai prietenoasă cu mediul.
Cu toate acestea, președintele a subliniat că schimbările necesare nu vor interveni peste noapte și că este important să se abordeze complexitatea și gravitatea problemelor într-un mod sustenabil, fără a împovăra populația.
„Trebuie să vedem, însă, complexitatea și gravitatea lor și să le abordăm în așa fel încât să găsim soluții, soluții care sunt sustenabile, adică să nu împovărăm populația”, a concluzionat președintele Iohannis.
Șeful diplomației UE, Josep Borrell, spunea miercuri, într-o sesiune plenară, că Uniunea Europeană trebuie să continue să sprijine Ucraina, deoarece o victorie a Rusiei în război ar avea un cost mult mai mare în viitor.
El a reamintit că UE și statele sale membre au oferit deja Ucrainei „o sumă destul de mare de sprijin” – 96 de miliarde de euro. Dintre aceștia, 31 de miliarde reprezintă sprijin militar.
„Să nu sprijinim Ucraina și să o lăsăm să cadă în fața agresiunii rusești ne va costa mai scump pe noi și generațiile viitoare, deoarece Rusia va deveni o amenințare mai mare la adresa securității și libertății noastre”, a avertizat el.