Acum se numește „războiul vaccinurilor”: o sfidare între puteri pentru a acapara aprovizionarea cu antidoturi pentru COVID-19. America împotriva Europei, Londra împotriva Bruxelles-ului: toți în căutarea unor cantități masive de doze pentru a face față pandemiei. Un joc din ce în ce mai tensionat, pe care interviul cu directorul executiv al AstraZeneca din La Repubblica l-a făcut și mai fierbinte. Pascal Soriot a fost succint: „Nu există nicio obligație față de Uniunea Europeană. În contractul nostru este scris clar: „best effort”, adică „vom face tot posibilul”.
Am decis să folosim această formulă în contract, deoarece la vremea respectivă UE dorea să aibă aceeași capacitate de producție ca și Marea Britanie, deşi contractul a fost semnat trei luni mai târziu”. Un răspuns clar la acuzațiile lansate de UE și la inițiativele legale promise de țări precum Italia.
Comisia Europeană solicită anularea clauzei de secretizare a contractului cu AstraZeneca
Bruxelles-ul contestă declarațiile lui Soriot și solicită anularea clauzei de secretizare pentru a putea publica contractul, potrivit unor surse din UE. În special, sursele clarifică faptul că nu este prevăzut că producția de doze pentru UE trebuie să fie limitată la fabrica din Belgia, ci că poate avea loc și în Regatul Unit. O întâlnire a comitetului director pentru vaccinuri al UE cu AstraZeneca este programată pentru astăzi la ora 18:30, în care se va insista pe livrarea dozelor.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, a reiterat faptul că compania trebuie să respecte contractul și să continue livrările: „Când au semnat acordul, au făcut-o pe baza capacității de a produce”, a spus Mamer. Două sunt întrebările relansate de la Bruxelles: de ce AstraZeneca a semnat contractul, dacă știa că nu va putea face față cererii și de ce nu clarifică motivele pentru care nu au fost livrate vaccinurile? „Toate sunt lucruri pe care le vom aprofunda în summitul convocat astăzi”, a concluzionat Mamer, potrivit La Repubblica.
Discursul său este pe aceeași lungime de undă cu cuvintele pronunțate de președinta Ursula von der Leyen, marți dimineață, în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos: „De mult timp, Uniunea Europeană a sprijinit cu fonduri substanțiale consolidarea cercetărilor și a structurilor pentru producerea vaccinurilor. Am investit miliarde pentru a contribui la dezvoltarea primelor antidoturi și pentru a crea un bine comun global. Acum, companiile trebuie să respecte livrările”.
Se vorbeşte despre posibila necesitate a unei a treia doze de vaccin
Toate țările din UE solicită Bruxelles-ului să consolideze procedurile pentru a obține vaccinuri. „Necesitatea unei a treia doze începe să ia amploare pentru a le face eficiente împotriva mutațiilor și acest lucru face să fie importantă disponibilitatea unor aprovizionări adecvate”, a scris ministrul maltez al Sănătății, Chris Fearne: „În fața cererii imense din întreaga lume, este important să nu lăsăm garda jos și să utilizăm acordurile pentru a obține doze suplimentare. Deoarece suntem un stat mic, care se confruntă cu probleme în aprovizionarea de instrumente medicale, rolul Comisiei Europene este esențial pentru noi”.
Astăzi, unii comentatori susțin că vaccinurile ar putea deveni un test cheie pentru eficiența structurilor de la Bruxelles. Pe masa summitului european se află propunerea noilor reguli: toate exporturile de vaccinuri produse în statele Uniunii Europene trebuie autorizate de Comisia Europeană. O inițiativă care a provocat critici dure din partea guvernelor britanic și canadian.
„Nu este vorba despre impunerea unui embargo sau limitarea exporturilor”, a subliniat comisarul Valdis Dombrovskis: „Este un mecanism de transparență pentru a clarifica capacitatea de producție a companiilor, câte doze se produc și în ce fabrici, cui le vând”. O decizie asupra planului este așteptată weekendul viitor: pe hârtie, de fapt, în Europa există potențialul maxim de producție.
Joe Biden ar putea complica scenariile
Londra este împotrivă. Boris Johnson a cerut UE să nu pună restricții și „să facă lucrurile împreună”: „Crearea acestor vaccinuri a fost un exemplu minunat de cooperare internațională și cred că una dintre lecțiile pe care trebuie să le învățăm din pandemie este necesitatea de a acționa împreună și de a înțelege împreună cum să luptăm împotriva virusului”.
Iar sosirea lui Joe Biden la Casa Albă riscă să complice scenariul: președintele american a lansat un program de multiplicare a vaccinurilor în SUA în numai câteva săptămâni, cu intervenții federale în fabrici. O măsură care riscă să facă din ce în ce mai dificilă descoperirea substanțelor necesare preparării antidoturilor.