Evolutia cotatiilor la titei afecteaza economia mondiala, in primul rand, prin reducerea ritmului de crestere economica. Pretul titeiului se apropie de nivelul maxim, atins in 1980, la un an dupa revolutia din Iran, de peste 80 de dolari pe baril. In conditiile in care cotatiile internationale ale titeiului brut vor ramane mai mult de o luna in jurul valorii de 70 de dolari barilul, influenta asupra balantei de plati externe va depasi 100 de milioane de euro. si asta in conditiile in care Romania importa aproape jumatate din necesarul de petrol. Un calcul sumar conduce la ideea ca la sase milioane de barili echivalent titei importate anul acesta, factura energetica va creste cu peste 500 de milioane de euro. In mod logic, efectul la pompa al scumpirii titeiului va insemna o crestere de cel putin 20%, sau 50 de bani pe litru. Prognoza confirmata de directorul general al Lukoil, Constantin Tampiza. “Ma astept la influente negative majore. Sa speram insa ca vorbim de efecte conjuncturale”.

Viitorul suna bine insa pentru companiile petroliere: “Dupa preturi foarte ridicate la titei in 2005, cotatiile internationale sunt chiar mai ridicate la inceputul lui 2006. Mentinerea preturilor la titei la asemenea cote ridicate va avea un impact pozitiv semnificativ asupra rezultatelor OMV- Petrom in 2006”. Cu alte cuvinte, titei mai scump, profit mai mare in buzunarele procesatorilor. “Pretul titeiului realizat in 2005 a fost de 49,43 USD/baril, fata de 31,97 USD/baril in 2004”, precizeaza reprezentantii Petrom.


Analistii sustin ca, in ultimele luni, “pe masura ce pretul barilului de petrol trecea elegant de 50 de dolari, majoritatea observatorilor s-au grabit sa blameze diverse evenimente internationale, indicandu-le drept motive. Saga Yukos, apetitul imens al chinezilor sau haosul din Venezuela si Irak au fost scoase pe taraba pentru a se explica un fenomen ce incepea sa devina supranatural. Ei bine, ni s-au spus doar minciuni, iar locul unde s-au fabricat toate zvonurile menite sa dezechilibreze pretul mondial al titeiului este Wall Street”. Este foarte adevarat ca cererea de titei a depasit si cele mai optimiste asteptari, iar amenintarile teroriste si violenta din Orientul Mijlociu au devenit subiecte preferate pentru momentele in care se iau decizii privind capacitatea de rafinare.
Centrul Global de Studii pentru Energie (CGES), fondat de fostul ministru pentru petrol din Arabia Saudita, Sheikh Zaki Yamani, arata ca ingrijorarea privind cantitatea de petrol furnizata poate determina majorarea pretului peste nivelul actual.


“In vara, am putea observa o tendinta de atingere a pretului de 80 de dolari pe baril”, a declarat un analist al CGES.


Oficialii Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), care asigura peste o treime din productia mondiala, au afirmat ca OPEC nu poate determina scaderea pretului.

Cererea mondiala de titei a crescut in 2005 cu 1,1 milioane de barili/zi sau cu 1,3% fata de anul anterior, reprezentand o medie anuala de 83,3 milioane de barili/zi. Aceasta crestere a fost cauzata, in principal, de cererea ridicata din partea tarilor din afara OECD. In lunile urmatoare uraganelor Katrina si Rita, s-a inregistrat o reducere a livrarii de produse. O cerere redusa era deja prezenta in prima jumatate a anului, deoarece contractele de cumparare de carburanti, incheiate in perioada februarie – iulie, indicau rate de crestere sub medie. Ministrul industriei si comertului, Codrut seres, spune ca Romania beneficiaza de o perioada de tranzitie de cinci ani din momentul aderarii, pentru constituirea stocului minim, respectiv pana la 31 decembrie 2011, data la care in Romania trebuie sa se atinga un nivel de stocare corespunzator unui numar de 67,5 zile de consum. Nivelul de stocare realizat la sfarsitul anului 2005 a fost de 48 de zile. Stocurile minime se finanteaza in proportie de 50% de la bugetul de stat si 50% de catre societatile comerciale.

Cum a evoluat productia de titei

• Productia mondiala de titei a crescut cu un milion de barili/zi (1,2%), de la 83,1 milioane de barili/zi in 2004 la 84,1 milioane de barili/zi in 2005. tarile din cadrul OPEC au crescut productia de titei si gazolina cu un milion de barili/zi, de la 32,9 milioane de barili/zi in 2004, la 33,9 milioane de barili/zi in 2005.

• In 2005, productia tarilor din afara OPEC a inregistrat o medie anuala de 50,2 milioane de barili/zi, reprezentand o crestere de 0,1 milioane de barili/zi, fata de 2004. Productia de titei a tarilor din afara OPEC a fost influentata de furtunile din Golful Mexic, cele mai puternice din ultimii 100 de ani.


Sursa: Ministerul Economiei