«Vine nucleara de la ASeFeu despre Depozitarul Central», semnala un e-mail anonim sosit pe adresa redacţiei noastre care ne avertiza că în curând vor fi publicate decizii de sancţiuni luate în şedinţa Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) din 19 martie a.c. Până la închiderea ediţiei, pe portalul reglementatorului nu a apărut respectiva informare, însă din patru surse ni s-a confirmat că datele sunt reale.

Fostul preşedinte Cristian Agalopol şi fostul director general Adriana Tănăsoiu au fost amendaţi cu câte 4.000 de lei în urma unui control inopinat efectuat de ASF în perioada 17 noiembrie – 3 decembrie 2014. Decizia mai cuprinde un avertisment pentru Dragoş Bosînceanu de la controlul intern al DC şi o atenţionare pentru Depozitar ca instituţie în vederea asigurării unor condiţii adecvate de supraveghere a activităţii proprii.

Motivul sancţiunilor pare a fi, însă, departe de a reprezenta „nucleara“ promisă. Una dintre neregulile semnalate este faptul că Depozitarul nu a notificat ASF asupra avertismentului acordat de Consiliul de Administraţie directorului Tănăsoiu în septembrie 2014, iar cealaltă se referea la faptul că instituţia nu ar fi avut o structură organizatorică care să precizeze bine unde sunt responsabilităţile pentru controlul intern. Deficienţele reprezintă mai degrabă rezultatul „nepuţinţei şi dezinteresului“, ne-a spus un înalt oficial al Autorităţii de Supraveghere.

Trei abuzuri – toate reclamate de pensionari

Controlul instituţiei de resort nu pare a fi pus în evidenţă breşe în sistemul post-tranzacţionare suspectate de piaţă după cazurile de furturi de acţiuni Fondul Proprietatea din anul 2013. Cea mai mare notorietate o are speţa lui Aurel Marinescu, investitor în vârstă de 73 de ani din Râmnicu Vâlcea, care a reclamat furtul participaţiei sale de un milion de acţiuni FP, după ce în data de 22 august 2013 a solicitat prin casa de brokeraj vâlceană Harinvest – al cărei client nu era – un extras de cont de la Depozitar. Tot din secţiunea întâi a registrului administrat de Depozitarul Central au dispărut 240.000 de acţiuni ale unui pensionar din Târgu-Mureş şi 1.263.000 acţiuni FP ale unei persoane în vârstă din Bucureşti, aparent înstrăinate abuziv tot de la de la desk-ul Harinvest.

Până unde merge responsabilitatea Depozitarului?

Păgubiţii au nemulţumiri faţă de cum s-au volatilizat pachetele lor. „Depozitarul îl văd implicat în această mafie care mi-a luat acţiunile“, a declarat Marinescu pentru Capital. El este nemulţumit că instituţia nu vrea să-i ofere documente suplimentare privind înstrăinarea acţiunilor sale, invocând că pentru aceasta i-ar trebui o dispoziţie judecătorească. „Bine, în schimb, că acţiunile mele le-au dat fără hotărâre de instanţă!“, ne-a spus acesta.

Depozitarul Central a declinat că ar avea vreo responsabilitate pentru siguranţa deţinerilor acţionarilor care au înregistrate conturi individuale la DC, însă nu au contract cu case de brokeraj. Vânzările neautorizate cad exclusiv în sarcina participanţilor la sistem care le execută, iar supravegherea poate fi efectuată numai de ASF, a fost răspunsul pe care l-am primit de la fosta conducere DC la jumătatea anului trecut. Este o explicaţie care îi supără pe investitorii păgubiţi. „Consider că principalul vinovat în cazurile astea trei e Depozitarul; e o clică aici“, afirmă Marinescu.

Deocamdată nimic nu indică vreo direcţie către „beciul domnesc“

Raportul care stă la baza deciziei recente de sancţiune a ASF are câteva pagini, însă nu am reuşit să obţinem elemente concrete despre ce scrie acolo. Conform unor informaţii primite de la o persoană implicată, nu ar fi însă referiri la scurgeri de date personale sau nereguli care să fi condus la furturi de acţiuni. Pensionarul din Târgu-Mureş, în prezent aflat la extremitatea vestică a Europei, spune că nu controalele inopinate sunt cele care pot identifica breşele din sistemul post-tranzacţionare, ci doar un control de fond la Depozitar. În piaţă există aşteptări în acest sens. „Adevărul până la capăt şi la beciul domnesc cu hoţii!“, se spunea în încheierea e-mail-ului anonim primit pe adresa redacţiei.