Profesorul de sănătate publică, Răzvan Cherecheş, susține Federaţia Părinţilor, care a atras atenţia că „şcolile s-au deschis de aproape două săptămâni pe baza unui criteriu neasumat de nicio autoritate din domeniul sănătăţii”.
În privința acestui subiect, Răzvan Cherecheș a scris un mesaj pe pagina sa de Facebook.
„Părinții au perfectă dreptate să fie îngrijorați – deschiderea școlilor a fost bazată exclusiv pe opinia ministrului Câmpeanu, care, din nefericire pentru noi toți, este un diletant oportunist.
Mi se pare profund iresponsabil să deschizi școlile în pandemie fără să întrebi INSP (Intitutul Național de Sănătate Publică) sau Ministerul Sănătății.
Pe de altă parte, văd tot mai des acest fenomen – tot felul de oameni care au aroganța și inconștiența să creadă că ei știu mai bine decât specialiștii în sănătate publică o mulțime de Câmpeni autosuficienți și ignoranți.”, a scris Răzvan Cherecheș.
Părinții sunt nemulțumiți
Totul a pornit de la o postare a Fepal – Federația părinților și aparținătorilor legali din România, care cere ca părinţii să poată decide dacă îşi trimit sau nu copiii la şcoală.
„Legat de redeschiderea școlilor din data de 8 noiembrie 2021, Ministerul Educației ne-a răspuns că decizia a fost luată pe baza recomandărilor Comitetului Național de Situații de Urgență și ale Ministerului Sănătății.
Întrebat cine a luat decizia redeschiderii școlilor doar pe baza criteriului de minim 60% personal din unitatea de învățământ vaccinat și ce studii stau la baza alegerii acestui criteriu, CNSU ne-a redirecționat către MEN.
La aceeași întrebare, Ministerul Sănătății ne-a redirecționat către Institutul Național de Sănatate Publică. După cum știți deja, INSP ne-a răspuns că nu a fost consultat de Ministerul Educației în vederea măsurilor de redeschidere a școlilor.
𝐈̂𝐧 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐝𝐢𝐭̦𝐢𝐢, 𝐜𝐮𝐦 𝐚 𝐚𝐩𝐚̆𝐫𝐮𝐭 𝐢̂𝐧 𝐨𝐫𝐝𝐢𝐧𝐮𝐥 𝐜𝐨𝐦𝐮𝐧 𝐜𝐫𝐢𝐭𝐞𝐫𝐢𝐮𝐥 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐬̦𝐜𝐨𝐥𝐢𝐥𝐞 𝐩𝐨𝐭 𝐮𝐫𝐦𝐚 𝐜𝐮𝐫𝐬𝐮𝐫𝐢 𝐜𝐮 𝐩𝐫𝐞𝐳𝐞𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐟𝐢𝐳𝐢𝐜𝐚̆ 𝐝𝐚𝐜𝐚̆ 𝟔𝟎% 𝐝𝐢𝐧 𝐚𝐧𝐠𝐚𝐣𝐚𝐭̦𝐢𝐢 𝐔.𝐈̂. 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐯𝐚𝐜𝐜𝐢𝐧𝐚𝐭̦𝐢? Putem observa că nu există o reală preocupare în a asigura un mediu școlar sigur din punct de vedere sanitar.
𝐒̦𝐜𝐨𝐥𝐢𝐥𝐞 𝐬-𝐚𝐮 𝐝𝐞𝐬𝐜𝐡𝐢𝐬 𝐝𝐞 𝐚𝐩𝐫𝐨𝐚𝐩𝐞 𝐝𝐨𝐮𝐚̆ 𝐬𝐚̆𝐩𝐭𝐚̆𝐦𝐚̂𝐧𝐢 𝐩𝐞 𝐛𝐚𝐳𝐚 𝐮𝐧𝐮𝐢 𝐜𝐫𝐢𝐭𝐞𝐫𝐢𝐮 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐧𝐮 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐚𝐬𝐮𝐦𝐚𝐭 𝐝𝐞 𝐧𝐢𝐜𝐢𝐨 𝐚𝐮𝐭𝐨𝐫𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐝𝐨𝐦𝐞𝐧𝐢𝐮𝐥 𝐬𝐚̆𝐧𝐚̆𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢. În ciuda avertizărilor specialiștilor și apelurilor organizațiilor de elevi sau părinți, copiii merg la școală după un criteriu care nu conferă siguranță în ceea ce privește sănătatea lor.
Suntem în permanență ignorați și obligați să trimitem copiii la școală jucând ruleta rusească cu sănătatea lor. Dreptul la educație nu poate încălca dreptul la sănătate, iar sănătatea elevilor nu trebuie să fie subiectul compromisurilor.
Cerem ca vinovații pentru seria de decizii eronate din domeniul educației să fie trași la răspundere, iar 𝒑𝒂̂𝒏𝒂̆ 𝒊̂𝒏 𝒎𝒐𝒎𝒆𝒏𝒕𝒖𝒍 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒔𝒕𝒂𝒕𝒖𝒍 𝒗𝒂 𝒇𝒊 𝒄𝒂𝒑𝒂𝒃𝒊𝒍 𝒔𝒂̆ 𝒐𝒇𝒆𝒓𝒆 𝒖𝒏 𝒎𝒆𝒅𝒊𝒖 𝒔̦𝒄𝒐𝒍𝒂𝒓 𝒔𝒊𝒈𝒖𝒓, 𝒐𝒑𝒕̦𝒊𝒖𝒏𝒆𝒂 𝒅𝒆 𝒂 𝒖𝒓𝒎𝒂 𝒄𝒖𝒓𝒔𝒖𝒓𝒊𝒍𝒆 𝒄𝒖 𝒑𝒓𝒆𝒛𝒆𝒏𝒕̦𝒂̆ 𝒇𝒊𝒛𝒊𝒄𝒂̆ 𝒔𝒂𝒖 𝒐𝒏𝒍𝒊𝒏𝒆 𝒔𝒂̆ 𝒂𝒑𝒂𝒓𝒕̦𝒊𝒏𝒂̆ 𝒆𝒙𝒄𝒍𝒖𝒔𝒊𝒗 𝒇𝒂𝒎𝒊𝒍𝒊𝒆𝒊.
Nu mai vrem ca sănătatea copiilor și a familiei să depindă de niciun minister, ministru, autoritate, de decizii lipsite de transparență, care nu sunt luate în interesul copiilor.
Precizăm faptul că ministrul educației tocmai a anunțat că testele vor mai întârzia încă o saptămână, deci nici această minimă măsură de siguranță nu poate fi indeplinită.
Totodată, cerem de urgență inspectoratelor și Ministerului Educației să publice cazurile de elev pozitivi/clasă din fiecare unitate de învățământ la fel cum se proceda înainte de vacanța forțată.”, scrie Federația pe Facebook.