Semnal de alarmă la nivel național. Răzvan Cherecheş, expert în politici de sănătate publică de la UBB Cluj a vorbit despre evoluția pandemiei de coronavirus, precizând că există posibilitatea ca peste un milion de români să moartă, iar imunitatea de grup din România tot nu va fi atinsă.
Într-un interviu acordat recent, Răzvan Cherecheş, expert în politici de sănătate publică de la UBB Cluj, trage un semnal de alarmă și susține că România riscă să aibă între 240.000 şi un milion de morţi dacă nu se iau măsuri ferme.
Totodată, el a mai precizat că cifrele vor fi valabile, dacă rata mortalităţii ar creşte de la 3%, cât e în prezent, până aproape de 10%, cât a fost în Lombardia.
Expertul susține că nimeni nu știe exact câte persoane au trecut prin infecția cu noul coronavirus, precizând că și dacă s-ar afla, 8 milioane de oameni tot sunt vulnerabili în fața virusului.
Potrivit acestuia, există posibilitatea ca oamenii să se îmbolnăvească toți de-odată, iar numărul morților să depășească 1 milion.
”Să facem un calcul simplu: în momentul de faţă, tulpina Delta e extrem de infecţioasă. Noi nu ştim câţi s-au imunizat anterior. Nu avem nici cea mai vagă idee câţi au trecut prin infecţie. Hai să spunem că avem 30% imunizaţi, asta înseamnă circa 6 milioane de oameni şi să admitem că sunt încă 6 milioane care au trecut prin boală.
Aşa, ca o estimare generală. Tot ne mai rămân 8 milioane de oameni care sunt complet vulnerabili la infecţie. Din aceştia, 3% e rata de mortalitate normală la noi în condiţiile în care au acces la tratament. 3% din 8 milioane sunt 240.000 care ar avea risc de moarte. Atenţie, asta dacă ar avea toţi acces la terapie intensivă! Dar nu vor avea, căci se vor îmbolnăvi toţi deodată şi pot fi un milion de morţi”, atenţionează expertul, potrivit Adevărul.
În acest context, expertul susține că imunitatea de grup nu va avea loc prea curând, în contextul în care startul a fost deja pierdut. el a adăugat că este nevoie de onestitate, de comunicare directă, pentru ca cetățenii să înțeleagă gravitatea situației.
Când ar putea ajunge România la imunitatea de grup
”Părerea mea e că şi presupunând că nu mai apare o tulpină nouă, nu cred că în România vom ajunge la imunitate de grup. Pentru că s-a pierdut startul, iar încrederea odată pierdută se recâştigă foarte greu. E nevoie de efort continuu, de onestitate, de comunicare directă şi de deschidere extrem de mare, dar nu văd de unde ar veni asta. Mediul politic acționează obscur, nu e nimic transparent.
Interesele sunt transparente, dar atat. Comunicarea este extrem de proastă. Nivelul de comunicare şi la primul ministru şi la preşedinte, şi la ministrul Educației şi la miniştrii Sănătăţii de până acum este incredibil de prost”, a mai adăugat expertul clujean.
Răzvan Chercheș a anunțat și o posibilă dată la care imunizarea prin boală ar putea fi realizată. Potrivit acestuia, într-un mod natural, prin 2024 există posibilitatea ca lumea să fie imunizată.
Pe de altă parte, până în acel moment, presiunea va continua pe spitale, iar mii de oameni vor muri.
”Fără îndoială, la un moment dat, în mod natural, şi acest val va ajunge să se autolimiteze pentru că va ajunge să epuizeze din volumul de oameni. Şi atunci, mai degrabă decât partea de vaccinare, care va acoperi o parte din populaţie, restul populaţiei va trece prin boală şi aşa se va imuniza. Noi, din fericire, ne vom imuniza natural într-o proportie mare iarna asta, însă din păcate cu costuri mari şi cu morţi.
Dar tot nu va fi suficient cât să nu mai avem şi alte valuri. Dar cât timp va mai dura totul, asta nu cred că cineva poate să spună. Poate un an, poate doi, timp în care dacă nu apar tulpini noi vor fi valuri mai mici, dar tot vor mai fi restricţii”, a concluzionat expertul.