În atenția cetățenilor vaccinați! Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, trage un semnal de alarmă pentru toți cetățenii care s-au vaccinat. Potrivit spuselor acestuia, „vaccinarea nu protejează complet de sindromul COVID lung.”
În prezent, populația din țară a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de persoane imunizate prin vaccin sau pe cale naturală.
Cu toate acestea, românii infectați cu Covid lung au nevoie de servicii medicale speciale, conform spunelor lui Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Mesajului lui Răzvan Cherecheș este destinate strict persoanelor care au fost infectate cu Covid lung.
Profesorul de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a explicat că această informație a fost demonstrată printr-un studiu efectuat pe mai bine de zece mii de infecții COVID-19 la persoane vaccinate.
„Sindromul COVID lung apare la persoanele care au avut o infecție SARS-CoV-2 confirmată sau probabilă. Acesta apare de obicei la 3 luni de la startul simptomelor COVID-19, durează cel puțin 2 luni și nu poate fi explicat de un diagnostic alternativ”, a scris Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Vaccinarea scade semnificativ riscul de infectare
Răzvan Cherecheș a explicat faptul că imunizarea prin vaccinare scade semnificativ riscul de infectare și dezvoltarea de simptome. Astfel că, un nevaccinat are de zece ori mai multe șanse de a dezvolta simptomele bolii față de o persoană injectată, potrivit antena3.ro.
În ceea ce-i privește pe românii vaccinați ce prezintă simptome de COVID lung, situația lor este una special. Imunitatea acestor oameni este aproape la fel ca cea a persoanelor infectate, nevaccinate.
„Acest studiu are consecințe pentru sistemul de sănătate – chiar dacă reușim să atingem imunitatea de grup prin vaccinare și imunizare naturală, va fi nevoie mare de servicii medicale pentru persoanele cu COVID lung”, adaugă Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.