Capital: Cum poate ajunge un romin director de dezvoltare regionala la Europay?
Razvan Munteanu: in 1991 lucram la Institutul de Tehnica de Calcul si eram asistent universitar la Facultatea de Automatica. in acea perioada am trimis aproape o suta de scrisori la anunturile care apareau i publicatii straine. Am primit printre altele o invitatie la un interviu la directia tehnica a Europay, i Belgia. in urma acestuia, am fost acceptat si angajat la Divizia Tehnica, Responsabil testare noi membri. in urmatorii ani am avut o evolutie favorabila si am fost, pe rind, analist de implementare, responsabilul grupului de teste, director tehnic pentru divizia comerciala si ulterior director regional pentru Europa de Est.
Capital: Saptamina trecuta, Europay a sarbatorit atingerea cifrei de 500.000 de carduri emise i Rominia. Este o cifra imbucuratoare la o populatie de 22 de milioane de locuitori sau avem de-a face cu o raminere i urma?
Razvan Munteanu: Dupa parerea mea este o realizare extrem de importanta. 500.000 de carduri dau masura drumului parcurs i ultimii cinci ani de bancile rominesti i pozitionarea cardurilor Maestro si MasterCard i Rominia. Aceasta cifra reflecta activitatea cu carduri ca fiind o industrie, si nu o activitate artizanala. Faptul ca statisticile arata o crestere exponentiala a numarului de carduri active nu poate fi interpretat decit i mod pozitiv. Rezultatele obtinute i ultimii ani sunt conforme previziunilor noastre, iar anul viitor ne asteptam sa ajungem la un milion de carduri emise.
Capital: De citiva ani buni specialistii asteapta un boom pe piata romineasca a cardurilor, numarul de carduri emise urmind sa creasca din acel punct itr-un ritm deosebit de rapid. Cit de aproape considerati ca este acest moment?
Razvan Munteanu: Eu cred ca ne aflam deja i plina expansiune, iar cifrele exprima clar acest lucru. La sfirsitul anului 1997 erau i Rominia 27.000 de carduri Maestro si MasterCard, la sfirsitul lui ‘98, 60.000, la sfirsitul lui 1999, circa 215.000, iar la sfirsitul lui 2000 vor fi 600.000.
Capital: Nu credeti ca exista i momentul de fata o disproportie itre numarul de carduri aflate i circulatie, aproape un milion, si numarul de puncte i care acestea pot fi utilizate?
Razvan Munteanu: Sunt cam 750-800 de ATM-uri i Rominia la un total de circa 800.000 de carduri active. Asta iseamna cam 1.000 de carduri i medie pe ATM, ceea ce este i concordanta cu standardele mondiale. Exista itr-adevar o discrepanta itre numarul de carduri emise si numarul de comercianti acceptatori. Exista totusi citeva nuante la aceasta afirmatie. Activitatea cu carduri i Rominia a iceput i urma cu cinci ani. in Croatia, cardurile au aparut i urma cu 25 de ani, iar i Ungaria i 1989. Bancile au investit enorm pentru a pune la punct sistemul, pentru a aseza pe baze corecte itreaga masinarie din spatele activitatii cu carduri. Deja eforturile bancilor icep sa se idrepte din ce i ce mai mult catre dezvoltarea retelei de acceptare.
Capital: Deci, pentru moment trebuie sa ne multumim cu reteaua de ATM-uri ?
Razvan Munteanu: in toate tarile, i momentul i care a fost instrodus sistemul de plata cu carduri, dezvoltarea initiala, timp de patru-cinci ani, s-a bazat pe reteaua de ATM-uri. Din punct de vedere psihologic, trecerea consumatorului de la utilizarea numerarului la plata electronica parcurge etapa intermediara a avansului de numerar de la ATM. Este imposibil sa convingi un consumator de rind sa-si schimbe comportamentul cu 180 de grade, sa treaca de la numerarul din sertar la folosirea unui plastic pentru cumparaturi.
Capital: Cit va mai dura aceasta situatie?
Razvan Munteanu: La un moment dat se va produce un declic la nivelul activitatii comerciantilor, ceea ce va impune dezvoltarea de la sine a retelei. Vor fi din ce i ce mai multi comercianti care vor observa ca pierd clienti si bani pentru ca nu accepta carduri. Primul indiciu i acest sens este faptul ca i ultimele sase luni cresterea numarului de tranzactii la comercianti a fost de 600%. De la circa 3.000 de tranzactii pe itreg anul trecut, am ajuns i prima jumatate a anului 2000 la peste 18.000 de tranzactii. Vorbesc de tranzactii la comerciantii romini cu carduri emise i Rominia. Chiar daca numeric cresterea este nereprezentativa, indica faptul ca icepe sa se manifeste presiunea consumatorilor asupra comerciantilor.
Capital: Chiar si numarul de ATM-uri existente este repartizat neuniform, majoritatea fiind concentrate i orasele mari, iar i Bucuresti, i centru. Care este cauza si ce ar trebui facut pentru remedierea acestei situatii?
Razvan Munteanu: Activitatea cu carduri este noua i Rominia. Oportunitatile de a face urmatorul pas i dezvoltarea ei sunt enorme. Alternativele i alegerea urmatorului pas sunt extrem de vaste. Bancile pot decide fie sa extinda reteaua de ATM-uri i anumite zone, fie sa se se axeze pe extinderea retelei de comercianti, fie sa dezvolte serviciile de tip plata facturilor de la ATM sau sa dezvolte sectorul cardurilor de credit. Criteriile economice trebuie sa primeze i alegerea unei anumite strategii de dezvoltare. Banca acorda prioritate directiilor care, din punct de vedere economic, sunt cele mai justificate. Poate pentru banca este mai important, i acest moment, sa dezvolte un sistem performant de protectie impotriva fraudei sau o alta activitate. Fiecare bancher este pus i fata unei dileme si trebuie sa aleaga modul cel mai eficient de investire a bugetelor de dezvoltare.
Capital: Care sunt raporturile dintre Europay International si bancile rominesti emitente de carduri. Poate interveni Europay i mod imperativ i activitatea bancilor daca se observa o eroare flagranta de strategie sau poate interveni doar la nivel de recomandari?
Razvan Munteanu: Cooperarea itre Europay si membri sai acopera o arie foarte vasta. Aceasta cuprinde aspecte consultative, discutii extrem de deschise si de constructive. incercam sa combinam cunostintele bancilor rominesti despre piata locala, pe care noi nu le putem avea cu experienta noastra internationala. Nu putem interveni imperativ i modul i care bancile isi elaboreaza strategia de dezvoltare. Avem isa un regulament foarte strict cu privire la securitatea tranzactiilor si procedurile care trebuie aplicate i desfasurarea unei tranzactii. Acesta trebuie aplicat si respectat obligatoriu de toate bancile membre ale Europay. Aici nu exista loc de negociere.
Capital: Exista o concurenta acerba itre bancile rominesti emitente de carduri. Fiecare se lauda ca a emis prima un anumit numar rotund de carduri, contesta informatiile date publicitatii de concurenti sau isi disputa itiietatea introducerii unui nou serviciu. Europay considera acest lucru ca fiind pozitiv si il icurajaza sau icearca sa tempereze aceasta „lupta” itre banci?
Razvan Munteanu: Aceasta activitate de succes creeaza o emulatie care genereaza aparitia unei astfel de competitii. Faptul ca ea, i mod punctual, ar putea fi pozitiva sau negativa este imposibil si inoportun de apreciat. Faptul ca fiecare banca intentioneaza sa se pozitioneze ca un lider i domeniu este imbucurator. Pentru mine, acest lucru este pozitiv i sensul i care se concretizeaza i directia cresterii calitatii serviciilor. Sigur ca apar situatii conflictuale care trebuie gestionate, dar daca aceste dificultati au ca efect cresterea calitatii serviciilor, eu le vad ca fiind tot un lucru pozitiv.
Capital: Mai are Europay „asi i mineca”, produse si servicii noi, pe care sa-i utilizeze i viitor pentru cresterea numarului de utilizatori de carduri?
Razvan Munteanu: Bancile dispun de astfel de atu-uri i orice moment. Dar i activitatea economica, la fel ca la jocurile de noroc, trebuie sa apelezi la atuuri i momentul i care esti itr-o situatie dificila, din punctul de vedere al argumentelor traditionale. in acest moment, dezvoltarea cardurilor i Rominia este pe o panta ascendenta. Daca i acesata crestere se va iregistra la un moment dat o stagnare sau o diminuare nejustificata a ritmului de crestere, bancile vor analiza cauzele si vor face ceea ce trebuie pentru ca activitatea sa fie relansata. Smart-cardul este un produs foarte la moda i toata lumea, dar care trebuie sa raspunda unor circumstante economice bine stabilite. infiintarea unui sistem de smart-carduri solicita investitii enorme din partea bancilor. Cind va exista o cerere de pe piata, bancile vor face si aceste investitii. Dar pina atunci vor mai fi noutati. BCR va introduce i curind posibilitatea de a utiliza cardurile domestice pentru E-commerce.trn
rn
Carte de vizitarn
Nume: Razvan Munteanu rn
Functie: Director regional pentru Europa de Est la Europay Internationalrn
Data si locul nasterii: Bucuresti, 1966rn
Studii: Facultatea de Automatica, Universitatea Politehnica Bucuresti, promotia 1991rn
Cariera: 1991-1992 inginer la Institutul de Tehnica de Calcul, asistent universitar catedra de Automatica; din 1992 lucreaza la rn
Europay Internationalrn
Stare civila: casatorit, doi baieti, de doi si patru anirn
Hobby-uri: pina i urma cu patru ani, schi si tenis, i ultimii patru ani, copiii.rn