“Nu există nici un proiect fiscal pentru sectorul de petrol și gaz în dezbatere publică, asumat de Guvern sau de opoziție”, spune fostul ministru într-o postare pe o rețea de socializare, cu mențiunea că “dacă dezbaterea publică nu începe rapid, șansele clarificării cadrului fiscal anul acesta scad foarte mult, cu efecte negative pentru România”.

Sistemul actual de redevențe este neschimbat de mai bine de 10 ani, Guvernul Ponta anunțând în repetate rânduri că dorește să modifice legislația, însă până în prezent nu a fost făcut  public niciun proiect.

“În noiembrie 2014 atenționam în legătură cu nevoia revizuirii redevențelor/cadrului fiscal pentru sectorul de petrol și gaze, susținând că de la 1 ianuarie 2015 România e bine să aibă această problemă rezolvată. Au trecut mai mult de opt luni de atunci și nu s-a întâmplat nimic. În aceste luni, investitori care aveau intenții clare de a investi în România au ales alte destinații iar firmele românești de servicii petroliere au tot mai multe probleme financiare”, mai spune fostul ministru, în prezent președinte al Consiliului de Administrație al Agenției Europene de Reglementare în Energie și consultant în cadrul Deloitte.

Citiți și: Viitorul redevențelor petroliere în România

Potrivit acestuia, lipsa de predictibilitate afectează dezvoltarea sectorului:  “Ar fi de dorit ca acest subiect să facă obiectul consultărilor pe teme de fiscalitate pe care partidele politice intenționează să le organize săptămâna viitoare. Până la urmă vorbim de o temă de fiscalitate și e corect să fie abordată imediat, în contextul revizuirii Codului fiscal. Amânările nu au nici o justificare!”

Înainte de finele anului trecut, Răzvan Nicolescu îi solicita ministrului finanțelor de la acea vreme Ioana Petrescu să inițieze dezbaterea publică în legătură cu viitorul sistem de taxare în termenul legal din perspectiva transparenţei decizionale, care să permită introducerea noului sistem începând cu dată de 1 ianuarie 2015 şi care să dea şansă tuturor părţilor interesate, inclusiv celor peste 40 de operatori, să participe la aceste consultări.

 O nouă amânare

Noul sistem de taxare ar fi trebuit să fie pus în aplicare încă de la 1 ianuarie 2015, având în vedere că prin Legea nr. 555/2004, statul român s-a angajat să mențină actualele cote de redevențe petroliere pentru o perioadă de 10 ani. Guvernul Ponta a decis însă la finele anului trecut să prelungească aplicarea actualelor cote încă un an de zile, deși inițial premierul Victor Ponta anunța că redevențele ar putea fi schimbate înainte de termen.

La sfârșitul lunii mai, Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, anunța că Guvernul va trimite Parlamentului, în luna septembrie, un proiect de lege privind redevenţele în sectorul petrolului şi gazelor, care va include şi un impozit pe profitul din exploatare şi deduceri pentru investiţii.

Citiți și: Gheorghe Duţu (ANRM): Pe termen scurt, o majorare spectaculoasă a redevenţelor este puţin probabilă

În prezent, companiile plătesc redevenţe de 3,5%-13,5% din producţia de petrol şi gaze, în funcţie de cantitatea extrasă. În plus, companiile plătesc o taxă pe construcţiile speciale, cum ar fi puţurile petroliere, şi o taxă de până la 60% pe veniturile rezultate din preţurile mari generate de procesul de dereglementare a pieţei energiei. Ambele taxe au caracter temporar.

"Intenţionăm ca veniturile colectate prin noul sistem să fie cel puţin la nivelul celor actuale. Proiectul va fi trimis Parlamentului în septembrie, când parlamentarii se vor întoarce din vacanţa de vară", a spus Manolescu.

El a arătat că nu a fost stabilit încă nivelul taxei suplimentare pe profitul din activităţi de exploatare şi nici nivelul deducerilor.