Tehnologia de comunicații reprezintă baza schimbărilor care ne caracterizează viața în această perioadă, transformând semnificativ modul în care trăim, lucrăm și interacționăm unii cu alții și, apoi, cu lumea din jurul nostru. În acest mediu de comunicații care se schimbă constant, traficul mobil de date crește într-un ritm exponențial, ultimul raport Ericsson Mobility Report previzionând o creștere de 12 ori a traficului între 2012 și 2018.
Utilizatorii vor acces la informaţie şi o vor rapid. Conform unui studiu citat de Răzvan Pîrvu, Head of Marketing & Strategy, South Eastern Europe la Ericsson, 25% dintre internauţi abandonează după numai patru secunde o pagină web care nu se încarcă, iar 50% au răbdare maximum 10 secunde.
Ericsson este convins că lumea evoluează către o Societate Permanent Conectată, estimând că, până în 2020, vom vedea peste 50 de miliarde de dispozitive conectate.
Această dezvoltare extraordinară cere un plus de capacitate, de acoperire și de fiabilitate a rețelelor pentru a le permite operatorilor să se adapteze și să răspundă noilor circumstanțe de piață. Simpla dimensiune a provocării, dată fiind cererea în creștere pentru servicii personalizate avansate, mobilitate, servicii de cloud și conexiuni machine-to-machine, depășește simpla nevoie de a adăuga capacitate, noduri sau straturi de tehnologie service-specific.
Rețele IP 4G
Tehnologia susținută de rețelele IP 4G reprezintă o schimbare fundamentală față de rețelele în forma în care există astăzi. A patra generație de rețelistică IP oferă soluții simple, inteligente și scalabile, cu performanță superioară, pentru a răspunde, astfel, celor mai mari provocări ale operatorilor de telefonie mobilă, fixă sau a furnizorilor de servicii combinate – cea de a oferi servicii noi în același timp în care reduc costurile.
Rețelele IP 4G le vor permite operatorilor să își modifice modelele de business pentru a putea fi competitivi și profitabili pe o piață globală aflată în creștere.
Rețelele IP 4G nu au nimic de a face cu tegnologia 4G LTE. Va mai dura ceva timp până când reţele 4G vor deveni de masă. Reţelele 4G îşi vor arăta adevarata valoare atunci când aplicaţiile vor necesita viteze de 100 de Mpbs. Rata de adopţie a reţelelor 4G va fi mult mai mare decât în cazul 3G, însă utilizatorii trebuie să aibă acces la dispozitive 4G ieftine, de sub 200 de euro, nu de 1.000 de euro. În prezent, LTE reprezintă o pârghie pentru operatori de a-şi păstra clienţi. Aşa se întâmplă în ţările scandinave şi în SUA. Dacă eşti operator în SUA şi nu ai 4G atunci dispari de pe piaţă, au declarat oficialii Ericsson.