Royal Bank of Scotland (RBS), cea mai mare banca britanica detinuta de stat, a anuntat ca ar putea raporta o pierdere de 28 miliarde de lire sterline, sau 32 miliarde de dolari, in 2008, pe fondul crizei financiare.

RBS este de parere ca va inregistra o pierdere anuala de 8 miliarde de lire sterline. Mai mult, revizuirea in scadere a activelor ar putea aduce bancii o pierdere de inca 20 de miliarde de lire sterline.

„Dislocarea pietei de creditare si declinul economic mondial continua sa loveasca puternic RBS”, a declarat Stephen Hester, CEO-ul bancii. „Incertitudinile si riscurile continua sa ramana”, a mai adaugat acesta.

Royal Bank of Scotland Group a fost nationalizata in noiembrie 2008 de guvernul britanic, in schimbul unui ajutor financiar de 20 miliarde lire sterline (34 miliarde dolari).

RBS se afla si pe piata din Romania dupa ce a preluat operatiunile locale a grupului olandez ABN Amro. ABN Amro Romania si-a schimbat denumirea in Royal Bank of Scotland (RBS) din 15 octombrie 2008, dupa ce banca olandeza ABN Amro a fost achizitionata in octombrie 2007 de consortiul format din Royal Bank of Scotland, Fortis si Santander pentru aproximativ 70 miliarde euro.

Sursa: Bloomberg