‘Cred că economia României va stagna în 2011. Nu exclud, însă, ca activitatea economică să înregistreze o uşoară creştere sau contracţie în funcţie de o serie de factori: măsurile luate în domeniul politicii fiscale – absorbţia fondurilor europene şi creşterea ponderii investiţiilor în total cheltuieli bugetare ar avea un impact pozitiv asupra dinamicii economiei, pe de altă parte noi măsuri de austeritate ar avea un impact negativ asupra consumului populaţiei, evoluţia mediului extern – pe de-o parte cererea pentru produsele româneşti, în special din partea ţărilor din Uniunea Europeană, şi pe de altă parte dinamica investiţiilor străine directe, ca şi evoluţia economică a ţărilor UE şi a pieţelor internaţionale. Un alt factor cu influenţă asupra creşterii economice este dinamica activităţii de creditare. Mai important, o creştere economică, oricât de mică, ar duce la îmbunătăţirea încrederii consumatorilor, care va determina intrarea pe o traiectorie ascendentă a creşterii economice’, a spus oficialul RBS.
Potrivit acestuia, în prima parte a anului 2011 inflaţia va fi în jur de 6,9% – 7% şi, începând cu luna iulie, odată ce efectul creşterii cotei TVA se va disipa, inflaţia va începe să decelereze către 3,3% spre sfârşitul anului.
Referitor la dobânda de politică monetară, acesta a apreciat că în prima jumătate a anului 2011, rata anuala a inflaţiei va rămâne ridicată şi, având în vedere deciziile recente de politică monetară, ‘ne aşteptăm cu o probabilitate destul de ridicată ca banca centrală să menţină dobânda de politică monetară la 6,25% în următoarele trei luni’.
Cheia este consumul
Gabriels recomandă trecerea României la euro în 2015. Potrivit acestuia, comerţul României este majoritar legat de zona euro, direcţia aceasta fiind deja setată, însă contează foarte mult intervalul de timp în care se va realiza acest obiectiv.
Cheia creşterii economice o constituie revigorarea consumului intern, în opinia specialistului.
‘Aceasta, însă, face parte dintr-un cerc vicios în care stabilitatea consumului depinde de stabilitatea locurilor de muncă, dependente la rândul lor de stabilitatea agenţilor economici, a căror situaţie ţine de existenţă unei pieţe de consum stabile. Încrederea în consumul intern se poate reinstala în condiţiile unei intervenţii a statului, absorbţiei fondurilor europene şi, evident, a creşterii investiţiilor străine. Atâta vreme cât mediile de consum şi infrastructura din ţara noastră sunt la nivelul actual, este clar că România nu-şi putea reveni din punct de vedere economic la fel de repede ca celelalte pieţe’, a conchis oficialul RBS România.
SURSA: Agerpres