Noi criterii de aplicare a penalităților în sistemul bonus-malus
Modificări privind polițele RCA. Printre schimbările majore se numără ajustarea sistemului bonus-malus, cu introducerea unor noi criterii pentru aplicarea penalităților (malus), care vor influența prețul serviciilor.
Una dintre propunerile importante este să se ia în considerare dacă dauna a fost provocată într-un accident rutier care a rezultat în vătămare corporală. În plus, se sugerează includerea în evaluare a istoricului de amenzi din ultimul an.
O altă propunere este extinderea claselor bonus, pentru a depăși nivelul actual de B8. Autoritățile consideră necesară această extindere a claselor bonus.
Se va introduce o franșiză
De asemenea, se discută despre introducerea unei franșize. Aceasta ar fi similară cu cea utilizată în cazul polițelor CASCO, dar ar fi o opțiune, nu o obligație.
Cum ar funcționa însă această franșiză? Ei bine, asigurătorul ar plăti dauna. În funcție de valoarea franșizei, ar recupera suma de la asiguratul responsabil pentru evenimentul respectiv.
De asemenea, se propune posibilitatea plății în rate a polițelor RCA, deoarece costul acestora poate fi destul de greu de suportat. Se discută despre posibilitatea de a plăti în 12 rate, patru rate sau două rate – toate acestea sunt propuneri avansate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Propunerile au fost trimise în Parlament. Deși nu au fost încă adoptate, urmează să fie supuse dezbaterii și votului. Autoritățile își doresc ca aceste propuneri să fie adoptate până la finalul lunii martie, cel târziu.
Șoferii ar putea plăti amenzi de cinci ori mai mari
Așadar, se propune introducerea unor modificări semnificative în legislația privind polițele RCA. Potrivit proiectului de lege propus de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), șoferii care circulă fără asigurare RCA ar putea fi amendați cu cinci ori mai mult decât în prezent.
În timp ce amenda actuală începe de la 1.000 de lei, conform propunerii ASF, aceasta ar putea ajunge până la 5.000 de lei. Pentru autovehiculele cu o masă maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, amenda ar putea fi majorată până la 20.000 de lei. Propunerea nu se oprește însă aici în ceea ce privește modificările aduse legii RCA. Șoferilor li se poate oferi opțiunea de a plăti asigurarea în rate, iar de asemenea, polița RCA ar putea fi suspendată pentru o anumită perioadă de timp în cazul în care vehiculul nu este folosit. Mai multe puteți afla aici.