Vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Sorin Mititelu, a subliniat că sumele plătite de șoferi, inclusiv de cei din București, ar putea fi similare celor din 2024.

Sumele plătite de șoferi ar putea fi similare celor din 2024

Salturile mari de prețuri sunt considerate improbabile, în contextul unei inflații moderate și al unei piețe mai echilibrate. Ajustările care vor avea loc vor reflecta în principal inflația daunelor, un factor cu impact limitat, având în vedere că rata inflației nu depășește o singură cifră. Astfel, obiectivul principal rămâne menținerea unei performanțe sustenabile a companiilor de asigurări, prin păstrarea unui echilibru între venituri și cheltuieli.

Un alt factor care contribuie la stabilizarea pieței RCA este creșterea concurenței, combinată cu măsura plafonării tarifelor maxime la nivelul din 28 februarie 2023. Aceste măsuri au generat chiar o scădere a prețurilor în ultimul trimestru din 2024, față de trimestrul precedent.

„Salturi mari, în mod normal, sunt excluse. În același timp, trebuie să avem în vedere că există și un factor inflaționist , inflația asupra daunelor. Va fi o ajustare în mod normal în limita acestui factor, astfel încât să păstreze această performanță, adică un nivel al veniturilor mai mare decât al cheltuielilor. Inflația nu este cu două cifre ci este cu o singură cifră, deci nu este de așteptat o creștere spectaculoasă”, a declarat vicepreședintele ASF, Sorin Mititelu, pentru Economica.

trafic, masini, soferi
SURSA FOTO: Dreamstime

Există segmente specifice în care este posibil să apară creșteri de prețuri

Cu toate acestea, există segmente specifice în care este posibil să apară creșteri de prețuri. Acestea includ vehiculele comerciale grele, în special camioanele de peste 16 tone, unde frecvența și severitatea daunelor sunt semnificativ mai mari decât media. De asemenea, șoferii sub 30 de ani și proprietarii de mașini cu motoare foarte puternice se află în zonele cu risc ridicat, unde tarifele RCA pot fi mai mari.

Șoferii din București și județul Ilfov se află într-o altă categorie de risc, din cauza unui nivel ridicat al daunalității, însă influența acestui criteriu geografic asupra tarifului este mai redusă decât cea a vârstei conducătorului auto sau a caracteristicilor tehnice ale autovehiculului.

ASF subliniază că piața s-a stabilizat și că dezechilibrul anterior dintre cerere și ofertă, care putea fi speculat de către asigurători, s-a diminuat. Totodată, cadrul de reglementare urmează să fie consolidat, astfel încât să limiteze posibilitatea aplicării unor politici de preț agresive și nejustificate față de consumatori.

„Situația aceea în care putea fi speculat dezechilibrul dintre cerere și ofertă s-a atenuat. Numărul segmentelor care pot fi afectate de politici de preț agresive și incorecte față de consumator sunt din ce în ce mai puține, iar în următoarea perioadă mai sunt lucruri care se vor întâmpla și în privința cadrului de reglementare, astfel încât jucătorii din piață să speculeze mai puțin oferta redusă pe anumite segmente”, a mai spus Sorin Mititelu pentru sursa menționată.