Prețurile RCA, în creștere pentru șoferii români. Volumul total al primelor brute subscrise a crescut cu 7% față de anul precedent, iar această creștere nu a fost uniformă pe toate segmentele. Diferența dintre tariful stabilit și prima efectiv plătită de asigurat a fost influențată de politica comercială a fiecărui asigurator, aplicarea reducerilor, dar și de sistemul bonus-malus. Astfel, pentru unii șoferi costul poliței a scăzut, în timp ce pentru alții a crescut.

Asigurările RCA s-au scumpit în 2024

Un alt factor important a fost majorarea tarifului de primă cu 6,8% la începutul anului 2024, aprobată de Guvern pentru a acoperi impactul inflației asupra despăgubirilor plătite de asiguratori. Creșterea de 7% a volumului total al primelor brute subscrise nu s-a aplicat fiecărui contract în parte, ci reflectă tendința generală a pieței.

„Aici este foarte important locul de precizări, anume vorbim despre tarife și apoi despre prime efectiv plătite. Tariful este cel care a fost înghețat, adică acel preț de listă pe care îl are asigurătorul pentru anumiți clienți, ce face parte dintr-un anumit segment, el a fost înghețat pe toată perioada aceasta din 2003 până în prezent, acela nu s-a modificat”, a spus  vicepreședintele ASF, Sorin Mititelu.

Plafonarea tarifelor RCA a fost prelungită cu trei luni, până la 30 iunie 2025, pentru a preveni dezechilibre și creșteri bruste de prețuri. Aceasta a fost implementată în primăvara anului 2023, ca măsură de protecție după falimentul Euroins, liderul pieței RCA la acea vreme. Prețul polițelor a fost plafonat la nivelul tarifelor maxime practicate de asiguratori la 28 februarie 2023.

„Una este cea referitoare la politica comercială a fiecărei asigurător, care, în relația cu clienții, pe anumite cazuri, oferă niște reduceri și cum noi am avut practic doi ani de zile aproape, iar contractele au venit la reînnoire cel puțin o dată, politica lor comercială s-a mai schimbat și poate unele cazuri au redus, s-au eliminat acea reducere”, a mai spus Sorin Mititelu.

ASF susține că această măsură nu a avut un impact negativ asupra companiilor de asigurări, iar rezultatele financiare indică o situație stabilă și o competiție mai acerbă pe piață. Până la finalul anului 2024, gradul de concentrare a pieței s-a redus, iar cel mai mare jucător din cei nouă existenți deține doar 24% din cota de piață.

„În unele cazuri a scăzut prima de plată, în alte cazuri a crescut, în funcție de cum au evoluat în acea situație. Și nu în ultimul mai avem de precizat faptul că la începutul anului trecut am avut o majorare a tarifului de primă, tariful acela de listă, cu 6,8%, care a fost majorare aprobate prin hotărâri de guvern cu scopul de a acoperi impactul ce a venit din inflația prețurilor la bunurile și serviciile care sunt plătite ca parte din despăgubirile plătite de asigurători. Așadar, aceasta este explicație pentru care avem o diferență între tarif și primă”, a completat acesta.

trafic, masini, soferi
SURSA FOTO: Dreamstime

Valoarea totală a primelor de asigurare a atins aproximativ 9,94 miliarde de lei

Conform raportului ASF, valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru polițe RCA a atins aproximativ 9,94 miliarde de lei în 2024, o creștere de 7% față de 2023. Totodată, numărul contractelor RCA încheiate a scăzut cu 3%, ajungând la 7,8 milioane, comparativ cu 8 milioane în anul precedent. Această scădere este atribuită faptului că polițele Euroins din primul trimestru al anului 2023 au expirat în decembrie 2023, necesitând încheierea unor noi contracte cu alți asiguratori în 2024.

Prima medie anualizată RCA a ajuns la 1.271 lei în 2024, marcând o creștere de 10% față de anul anterior. Aceasta a crescut cu 4% pentru persoanele juridice și cu 12% pentru persoanele fizice. O analiză trimestrială indică o scădere de 8% a primei medii RCA în trimestrul IV 2024 față de trimestrul precedent, dar o creștere de 6% comparativ cu aceeași perioadă din 2023.