Operatorul RCS&RDS, care şi-a adjudecat, recent, la licitaţia de spectru organizată de ANCOM un bloc în banda de 900 MHz, valabil pentru perioada 2014-2029 şi pentru care va achita suma de 40 de milioane de euro nu intenţionează să lanseze o reţea 4G/LTE, precum Orange sau Vodafone. Compania a testat în schimb în vara acestuia an tehnologia 100G. Testarea a fost finalizată în luna august a acestui an şi a fost realizată în parteneriat cu 3 vendori: ECI Telecom – care a furnizat echipamentele DWDM – şi Cisco şi Juniper, care au asigurat routerele IP.

Acest tip de testare 100G, cu echipamente furnizate de 3 vendori, este primul la nivel global. RCS & RDS a realizat în premieră mondială testarea 100G cu echipamente IP/MPLS diferite la cele două capete destinaţii, în acest fel fiind realizată şi testarea completă a interoperabilităţii a 3 tipuri de echipamente. Testele 100G realizate anterior de către alte companii, au fost făcute cu echipamente ale unui singur vendor (cel mult doi) şi cu un singur tip de echipamente la capetele destinaţii. Compania a realizat legătura 100G între oraşele Bucureşti şi Oradea, pe o distanţă de peste 700 km.

Un upgrade al reţelei companiei de la 10G la 100G ar creşte capacitatea acesteia de 10 ori, ceea ce ar permite RCS & RDS să aducă, în aceeaşi reţea, un număr mult mai mare de clienţi şi, în acelaşi timp, să aloce clienţilor mai multă bandă pentru internet. De asemenea, dezvoltarea reţelei pe baza tehnologiei 100G va permite RCS & RDS să răspundă nevoilor viitoare în creştere ale clienţilor relativ la lărgimile de bandă. Această tehnologie avansată va permite infrastructurii companiei să suporte aplicaţii şi servicii avansate, mari consumatoare de lărgime de bandă.

“Ne pregătim permanent reţeaua pentru viitor, aşa cum am făcut şi până acum. Un client RCS & RDS aflat în reţeaua în care am făcut testele, ar putea utiliza de pe-acum internetul pentru aplicaţii care ar fi disponibile abia peste 10 ani. Nu putem gândi de-acum aceste aplicaţii, dar ştim câtă bandă ar consuma acestea.”, spune Silviu Georgescu, Technical Manager RCS & RDS.

Întrucât compania a investit şi investeşte permanent în infrastructură şi în tehnologii de ultimă oră, upgrade-ul la 100G va putea fi făcut fără modificări majore ale infrastructurii existente.

Ce înseamnă 100G

Alcatel-Lucent  este compania lider în reţele optice de 100G. Aceasta tehnologie permite furnizorilor de servicii să extindă semnale de 100 gigabiţi pe secundă pe distanţe considerabil mai lungi şi pe fibră de orice calitate. Prin livrarea unei lăţimi de bandă considerabile care susţine rate de 100G pe fiecare lungime de undă de fibră optică, se poate asigura transferul de peste 100.000 de fişiere MP3 în 60 de secunde sau un flux de 15.000 de canale HDTV simultan. Pentru a satisface cererea în continuă creştere pentru astfel de servicii şi aplicaţii, operatorii trebuie să fie capabili să crească continuu lăţimea de bandă, menţinând în acelaşi timp transmisia la o calitate excepţională şi costurile sub control.

Alcatel-Lucent oferă, mai multe soluţii care permit furnizorilor de servicii să implementeze 100G oriunde doresc, atunci când doresc şi cu reduceri de costuri substanţiale. "Avem în prezent peste 45 de clienţii care utilizează soluţia noastră unică de 100G, soluţie optică coerentă. Am folosit această experienţă pentru a crea o ofertă premium cu performanţe îmbunătăţite şi asta cu mult înaintea concurenţilor noştri care abia reuşesc să livreze prima generaţie de produse", a declarat James Watt, preşedintele diviziei optice al Alcatel-Lucent.