PROFIL Și-a propus să construiască un imperiu și a reușit. Cu afaceri în telecomunicații, media și energie, Zoltan Teszari este unul dintre cei mai bogați români. Nu acordă interviuri și este foarte discret.
A câștigat argintul la campionatul european de judo la juniori în urmă cu 27 de ani, dar a părăsit cariera de sportiv la puțin timp după revoluție pentru a face bani. Mai întâi din „bișniță“, cu produse aduse din Ungaria, iar apoi cu o tonetă de înghețată, împreună cu un partener. Din 1992 s-a dedicat televiziunii prin cablu, iar de atunci s-a dezvoltat an de an. Așa a ajuns să controleze astăzi unul dintre cei mai importanți operatori de servicii integrate de telecomunicații din regiune, furnizând servicii pentru milioane de clienți în mai multe țări din Europa. Doar că mare parte din dezvoltare a fost făcută pe credit.
Cel mai discret dintre milionarii României se vede nevoit să apeleze la noi metode de a găsi surse de finanțare pentru a achita o parte din împrumuturile ajunse la scadență. Pentru a susține planurile de dezvoltare, nu este exclusă vânzarea unei participații din companie.
«Îmi doresc să transform RCS în cel mai important grup de comunicații din România“, mărturisea Zoltan Teszari pentru revista Capital, în urmă cu 13 ani, cu ocazia lansării pe piața românească a primului clasament al celor mai bogați oameni de afaceri din România. Și atunci ca și acum, patronul grupului RCS&RDS era mai degrabă preocupat de afaceri decât de bogăția personală: „Cred că discuțiile despre avere sunt puțin hazardate“, le spunea Teszari colegilor de la Capital în 2003, an în care a apărut în topul milionarilor din România cu o avere de 80 de milioane de dolari. De atunci averea i-a crescut considerabil, odată cu punerea în practică a planurilor sale de dezvoltare a grupului pe care-l controlează.
Declarațiile omului de afaceri pot fi numărate pe degete, la fel și aparițiile lui în media. Imaginea publică este inexistentă. Celebrul om de afaceri bihorean nu a luat parte în ultimul an la nicio reuniune sau manifestare unde să fi fost prezentă şi presa.
De atunci, cu excepţia unor fotografii realizate pe stradă de paparazzii de la Cancan, nu se mai ştie mai nimic despre proprietarul RCS&RDS. Un om de afaceri din Vestul ţării, care l-a întâlnit de mai multe ori în ultima vreme pe Teszari, cu ocazia unor evenimente sportive private, spune că discreţia şi modestia îl caracterizează pe milionar şi în spatele uşilor închise. „Neştiind cum arată, căci imaginea sa nu apare mai deloc în mass-media, n-aş fi bănuit niciodată cu cine am de-a face. Bine, ştiam că cel mai probabil e un businessman sau un manager, dar nici prin cap nu mi-ar fi trecut că el este deţinătorul uneia din cele mai mari şi cunoscute companii româneşti“, ne-a dezvăluit sursa noastră.
De unde a pornit
Puțini știu însă Zoltan Teszari a început afacerile într-un domeniu care nu are nicio legătură cu piața de telecom. În 1990, imediat după europenele la judo, unde a obținut argintul, a făcut împreună cu un coleg un chioșc de înghețată, bine poziționat, în centrul orașului Oradea. Avea pe atunci doar 20 de ani, iar afacerea mergea bine. Un an mai târziu s-a gândit să producă prafuri pentru înghețată și cornete și chiar au dezvoltat producția pe această zonă, extrem de profitabilă în condițiile cererii foarte mari din acei ani. În 1992, când a apărut televiziunea prin cablu, au început să investească și în acest domeniu, prin compania TVS Holding, mai întâi la Timișoara, apoi la Brașov. În 1993, cei doi asociați s-au împărțit pe domenii: Teszari a preluat cablul, iar asociatul său a rămas cu fabrica de cornete și de materie primă pentru înghețată. „A fost un moment dificil, pentru că am renunțat la o afacere care aducea mulți bani și am ales alta, în care era nevoie de multe investiții“, povestea Teszari redactorilor Capital în 2004, an în care averea sa conform Top 300 Capital urcase spre 95 milioane de dolari. În doar 3-4 ani, a reușit să-și crească valoare businessului de aproape 10 ori, astfel că în 2007 ajunsese miliardar în dolari. Criza financiară i-a tăiat însă din elan, iar afacerile pe care le controlează au revenit la doar jumătate de miliard de euro, conform Top 300 Capital.
Cum s-a dezvoltat
Compania RCS & RDS a fost înființată în 1994, iar trei ani mai târziu businessul lui Teszari s-a extins și pe piața de internet. În decursul anilor, RDS (afacerea de internet) se dezvoltă și prin achiziția firmelor de cartier, iar în 2005 are loc fuziunea cu RCS, luând astfel naștere RCS & RDS. Înainte de anul 2000, RCS a intrat pe piața din Ungaria și Slovacia, ulterior urmând și alte state din regiune, precum Serbia, Croația și Cehia. În primăvara anului trecut, după mai multe luni de negocieri, Zoltan Teszari a reușit să vândă operațiunile RCS&RDS din Cehia către Lama Group, un holding controlat de Petr Lamich.Tranzacția se alătură exitului companiei din Croația, Serbia și Slovacia, filiale care i-au adus omului de afaceri o sumă de circa 100 milioane de euro. Dar acestea nu sunt singurele evenimente care merită menționate. În urmă cu 4-5 ani au existat mai multe negocieri de preluare a principalului competitor de pe piața de cablu TV, și anume UPC, însă acestea au eșuat. Dar Zoltan Teszari nu s-a oprit din dezvoltare. Lansează operațiuni pe piața de telefonie mobilă și DTH (televiziune digitală prin satelit) și începe diversificarea businessului prin investiții în piața de media, prin lansarea și achiziția de televiziuni specializate pe nișe – sport (Digisport), muzică (UTV), știri (Digi 24), film (Digi Film) și altele –, iar în 2014 cumpără rețeaua de stații radio ale CME.
Un alt eveniment care trebuie menționat este plecarea lui Alexandru Oprea din funcția de director general și președinte Consiliului de Administrație al RCS&RDS. Evenimentul din primăvara anului trecut nu a avut repercusiuni asupra businessului, existând unele zvonuri că Oprea ar fi plecat din fruntea RCS&RDS, după 18 ani de activitate în cadrul companiei, pentru a concura la poziția de vicepreședinte al ANRE, autoritatea care poate acorda companiei de energie a omului de afaceri avizul pentru dezvoltarea unei rețele de distribuție de energie electrică în Oradea, așa cum a anunțat deja. Alexandru Oprea nu este străin de domeniul energetic, grupul RCS&RDS fiind prezent pe piaţa energiei regenerabile din 2012, când a început să achiziţioneze primele parcuri fotovoltaice. Compania deţinea anul trecut şapte parcuri solare în Brăila şi Bihor, a derulat deja mai multe tranzacţii pe pieţele OPCOM şi a lansat serviciul Digi Energy pentru furnizarea de electricitate către toate categoriile de clienţi, inclusiv către abonaţii proprii la serviciile de internet, cablu şi telefonie. Mai mult, ziarul Bursa scria că RCS&RDS s-ar fi numărat printre ofertanţii care au intrat în cursa preluării activelor Enel din ţara noastră, analizând posibilitatea achiziţiei Enel Distribuţie Banat.
Rostogolirea datoriilor
Toată strategia RCS & RDS este bazată pe refinanțarea creditelor mai vechi. Astfel s-a ajuns ca la finele anului trecut, RCS&RDS să aibă datorii uriașe. Periodic, firma controlată de Teszari „rostogolește“ împrumuturile luate de la băncile locale, operațiune prin care își refinanțează creditele mai vechi și își asigură finanțarea planurilor de extindere. La rândul lor, băncile pun gaj pe acțiunile companiei, pe conturi și alte active ale acesteia. Mai mult, în primăvara acestui an au apărut informații potrivit cărora compania intenționa să scoată la vânzare un pachet de până la 25% din acțiuni pe piața de capital. Aici trebuie menționat faptul că, în urmă cu 3 ani, compania a făcut o emisiune de obligațiuni cu scadență în 2020, operațiune prin care a atras o sumă de 450 de milioane de euro. Potrivit jurnalului de tranzacții mîrșanu.ro, prin listarea unei pachet de până la 25% din acțiuni pe bursa de la București, compania ar dori să atragă circa 400-500 milioane de dolari. Reprezentanții companiei au refuzat să comenteze informațiile, iar evenimentele din ultima perioadă de pe piața de capital ar putea amâna acest proces. Astfel că lui Zoltan Teszari, care deține direct 1,86% din acțiunile companiei și indirect control majoritar asupra 87,6% din acțiuni prin Cable Communications Systems (prin RCS Management, Teszari ar deține 60% din CCS, conform ultimelor rapoarte disponibile din 2013), îi este tot mai greu de rezolvat acest impas. Chiar dacă cash flow-ul nu reprezintă o problemă, datoriile acumulate în ultimii ani apasă greu asupra dezvoltării companiei, care la finele anului trecut, așa cum menționam mai sus, raportase datorii de 4,42 miliarde de lei. Suma datoriilor este superioară cifrei de afaceri, care anul trecut ajunsese abia la 2,69 miliarde de lei. La acest indicator, RCS & RDS este departe de principalii concurenți Orange și Vodafone, la care datoriile reprezintă abia 50%-60% din cifra de afaceri. Din această cauză și specialiștii de la Risco indică în prezent pentru compania lui Zoltan Teszari o probabilitate de insolvență de 55%. Pericolul nu este unul iminent, dar pe termen lung se poate agrava. Totuși, în loc de concluzie, putem spune că principalele bănci care i-au acordat credite au o expunere prea mare pentru a lasă imperiul lui Teszari să se prăbușească.