Orădenii au toate şansele să beneficieze de cea mai ieftină energie electrică din ţară, scrie ebihoreanul.ro.
„Primăria şi RCS&RDS vor face demersurile pentru realizarea unei asocieri care are ca scop furnizarea unei energii electrice ieftine, atât pentru Primărie şi instituţiile subordonate Consiliului Local, cât şi pentru persoanele fizice din Oradea”, a declarat primarul Ilie Bolojan, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă. RCS&RDS a fost reprezentată la eveniment de directorul regional Nelu Dumea şi responsabilul de vânzări Dan Nanu.
Potrivit primarului, în cadrul asocierii municipalitatea va trebui să asigure noului operator de energie electrică terenurile aferente viitoarelor investiţii. „Vom oferi terenuri în concesiune pentru punctele de transformare, iar RCS&RDS va face investiţia în teren”.
Ilie Bolojan susţine că asocierea va avea multiple beneficii. „Pe de o parte vom realiza o economie de 900.000 euro anual din facturile de energie electrică mai mici, iar pe de cealaltă parte vom beneficia de o participare de 10% din profitul companiei, dar nu mai puţin de 200.000 euro pe an. Din cei 1,1 milioane euro economisiţi în 3 ani am putea construi un pod nou peste Crişul Repede”, a declarat primarul.
Edilul a precizat că instituţiile subordonate municipalităţii vor trece la noul furnizor de energie electrică doar după expirarea contractelor încheiate cu actualii furnizori şi pe bază de licitaţie. „Legea permite iniţierea de negocieri cu vechiul furnizor sau desemnarea unuia nou pe bază de licitaţie. Noi vom licita tot”, a spus Bolojan. Edilul este convins că, având în vedere asocierea cu municipalitatea, RCS&RDS va putea oferta cele mai bune tarife.
Potrivit directorului regional Nelu Dumea, companiile subordonate Consiliului Local, firmele din municipiu şi orădenii vor beneficia de cea mai ieftină energie electrică din ţară. „RCS&RDS are ca şi obiectiv oferirea unor preţuri cu până la 20% mai mici decât cele existente ale competitorilor pe piaţă”, a spus Dumea.
Acest lucru va fi posibil ca urmare a faptului că, deţinătoare a 7 parcuri fotovoltaice, din care unul la Gepiu, în Bihor, firma s-a autorizat în aprilie 2013 ca furnizor de electricitate, fapt pentru care poate să stabilească preţul de bază la care vinde curentul. În plus, anul trecut s-a înregistrat ca trader de energie la OPCOM pentru a putea să îşi completeze necesarul de electricitate cumpărând ieftind de la alţi producători, iar în această perioadă face demersuri pentru licenţierea ca şi distribuitor de energie electrică.
Reducerea cu 20% a preţului brut al energiei electrice şi cu încă 20% a tarifelor de distribuţie percepute de operator vor genera o reducere cu 16% a facturii finale pe care o vor avea de plătit orădenii. Astfel, la o factură lunară de 100 lei, consumatorii vor avea de plătit doar 84 de lei. Însumat, ar putea însemna cam două facturi „gratuite” pe an, bani care vor rămâne în buzunarele orădenilor.
Proiectul contractului de parteneriat dintre Primărie şi RCS&RDS va fi supus dezbaterii Consiliului Local în şedinţa din 28 mai.