RCS&RDS şi Antena Group au câştigat în martie 2008 licitaţia pentru drepturile de televizare ale meciurilor din Liga I în sezoanele 2008/2009, 2009/2010 şi 2010/2011, pentru suma de 102 milioane de euro.  În luna mai a anului 2008 CNA acorda  licenţe pentru posturile sportive gspTV, gspTV 2, gspTV 3 şi gspTV 4. Totul a mers bine între cele două companii până când contractul a expirat. RCS&RDS a decis să îşi creeze propriile posturi sportive, Digi Sport, astfel că în luna mai a anului trecut imediat dupa terminarea ultimei etape a Ligii 1, RCS&RDS a decis să scoată din grila sa postul gspTV, ca urmare a încetării colaborării pentru transmiterea meciurilor din campionatul românesc de fotbal. Au urmat momente de tensiune, iar cele două părţi au ajuns la tribunal de mai multe ori.

La Tribunalul Bucureşti a fost înregistrat în data de 4 martie 2011 un dosar prin care RCS&RDS cerea insolvenţa Antena TV Group. Obiectul cauzei dosarului era“procedura insolvenţei – societăţi pe acţiuni”, iar materia juridică – “faliment”.

Antena TV Group a cerut apoi insolvența companiei RCS & RDS. Antena TV Group avea de încasat o datorie de 2,1 milioane de lei (cu TVA) de la RCS & RDS, suma reprezentând banii pe care RCS&RDS ar fi trebuit să îi plătească pentru retransmisia televiziunilor Antena 3 şi Euforia TV în perioada ianuarie – iunie 2010.

După ce a fost amendat de CNA în mai multe rânduri şi după ce Judecatoria sectorului 5 a impus firmei obligativitatea de a introduce postul GSPTV în grilă, RCS&RDS a decis, la finele anului, să scoată din grila Antena 2 introducând pe aceeaşi frecvenţă România TV.

Un nou conflict afectează abonaţii prin satelit

Acum, abonații care dețin platforme DTH de la RCS&RDS nu mai pot vedea Antena 1 și nici Antena 3 și Euforia. Explicația, Antena Group ar fi cerut 7 milioane de euro pe an pentru difuzarea celor două posturi de televiziune prin satelit. "RCS-RDS nu poate accepta să plătească peste 7 milioane de euro pe an, suma solicitată de Antena Group pentru difuzarea prin satelit a canalelor Antena 1 și Antena 3", scrie în mesajul difuzat de Digi. Tot în mesaj mai scrie că "împotriva voinței sale, RCS-RDS a fost obligată să întrerupă difuzarea acestor canale, întrucât Antena Group i-a retras acordurile de difuzare".

Tot în comunicatul Digi se precizează că abonaţii serviciilor de televiziune prin cablu nu sunt şi nu vor fi afectaţi de această situaţie, programele Antena Group fiind difuzate în continuare în toate pachetele de televiziune prin cablu.

Antena Group spune că RCS-RDS plăteşte în mod constant sume de zeci de milioane de euro anual pentru retransmisia a zeci de posturi cu audienţe nesemnificative. “Compania de cablu încearcă să obţină difuzarea gratuită a posturilor celui mai important grup de presă românesc, care înregistrează audienţe importante. RCS-RDS încasează astfel sume mari de la telespectatorii  televiziunilor Intact şi îi foloseşte pentru a îşi finanţa propriile posturi lansate din interese politice”, se arată în comunicatul Antena Group.

Compania RCS & RDS este controlată de omul de afaceri Zoltan Teszari, 42 ani, unul dintre cei mai discreţi oameni de afaceri autohtoni. Acesta are o avere estimată la 700-800 de milioane de euro, conform Top 300 Capital. Zoltan Teszari  deţine 43% din RCS&RDS. Ceilalţi acţionari ai RCS&RDS sunt fondurile de investiţii Epic, Quadrant şi câţiva oameni de afaceri români şi manageri ai firmei.

Societatea Antena TV Group SA, care operează licenţele televiziunilor Antena 1, Antena 2, Euforia TV, Antena 3 şi Antena 1 International, este controlată de familia Voiculescu. Camelia şi Corina Voiculescu au o avere estimată la 800-900 milioane de euro, conform Top 300 Capital.

Tu de partea cui eşti în conflictul dintre RCS & RDS şi Antena TV Group?