Cel mai în vogă sector de la Bursa de Valori Bucureşti a fost, în anul care tocmai s-a încheiat, cel al farmaceuticelor. Chiar dacă nu s-a întâmplat ca acţiunile vreunuia dintre producătorii de medicamente autohtoni listaţi la Bursă să ofere un randament cu trei cifre, toţi emitenţii care compun acest sector au avut performanţe excelente, combinate şi cu o lichiditate pe măsură. Cu randamente între 21,48%, la Sicomed, şi 74,62%, la Antibiotice, şi o medie sectorială de 52,9%, acţiunile companiilor farmaceutice au făcut toţi banii pentru cei care au ales să-şi plaseze banii în ele. Aşa cum era de aşteptat, domeniile în care preţurile acţiunilor au mers cel mai unitar au fost cel al SIF-urilor şi cel bancar. Oarecum surprinzător, unul dintre SIF-uri a oferit un randament mult mai mic decât celelalte, după ce în anii trecuţi, toate cinci aveau performanţe asemănătoare. Este vorba de SIF Muntenia, care nu a reuşit să aducă decât un câştig de 4,4%, incluzând dividendele, celor care au plasat banii în acţiuni ale companiei în prima zi a anului 2006.
Cel mai omogen domeniu de la bursă, în 2006, a fost cel bancar. Randamentele aduse per total, din creşteri de preţuri, dividende şi majorări de capital, de acţiunile băncilor au fost foarte apropiate între ele, chiar dacă metodele alese de fiecare pentru a-şi remunera acţionarii au fost diferite: dividende, majorări de capital la preţuri preferenţiale sau acţiuni gratuite.
Mărimea randamentelor a avut însă de suferit, media pe sectorul bancar ajungând la 25,36% în 2006. Goana după cote de piaţă mai mari, investiţiile necesare pentru a ţine pasul cu standardele europene din domeniu, concurenţa acerbă, restricţiile impuse de Banca Naţională în privinţa creditării, toate şi-au pus amprenta asupra profiturilor obţinute de bănci. Micşorarea acestora a făcut să scadă şi interesul pentru acţiunile BRD Groupe Société Générale, Banca Transilvania şi Banca Comercială Carpatica.
Sectorul cu cele mai bune performanţe obţinute în 2006 la Bursa de Valori Bucureşti a fost însă, de departe, cel farmaceutic. Randamentul mediu a fost de peste 50%, iar toate cele trei companii care îl compun au avut creşteri importante.
„Sectorul farmaceutic a fost privit cu optimism de investitori şi în anul 2006, preţurile de achiziţie foarte bune pentru alte societăţi cu obiect de activitate similar oferite de companii internaţionale crescând interesul de achiziţie al acestor titluri la bursă“, explică Andreea Ciobanu, responsabil cu departamentul de analiză la SSIF Intercapital Invest.
Domeniul energetic a rămas corigent
Sectorul energetic, care altădată era cel mai urmărit de la bursă şi avea creşteri constante şi mari, a început să dea rateuri în 2006, cu toate că preţul petrolului la nivel internaţional a rămas la cote record.
Rompetrol Rafinare, marcată în continuare de incertitudinea care planează în jurul dosarelor lui Dinu Patriciu, acţionarul majoritar al grupului Rompetrol, a adus acţionarilor o pierdere de 23,25% anul trecut. Petrom a adus un randament de 18%, însă potenţialul era mai mare, dacă nu ar fi existat scandalul privatizărilor din energie şi, mai ales, perspectiva vânzării a 8% din acţiunile companiei către salariaţi şi incertitudinile din jurul acestui subiect.
Randamentul mediu al companiilor din acest sector depinde de includerea sau nu a Rompetrol Well Services în calcul, în condiţiile în care aceasta a avut o creştere de 240%, ceea ce denaturează complet o medie pe acest sector. Cu PTR, randamentul mediu este de 47,26%, iar fără, avem de a face cu o pierdere medie de 0,8%.
Industria şi chimia, fiind domeniile cu cei mai mulţi emitenţi, au fost şi cele mai neomogene din punctul de vedere al randamentelor. Cu precădere prima, unde cel mai mare profit care s-a putut realiza a fost de circa 240%, în cazul Artrom, iar cea mai mare pierdere, de 25%, la Rulmentul Braşov.
Un fapt interesant este că media randamentelor din sectorul chimic este mai mare decât cea a SIF-urilor, respectiv 29,7%, faţă de 27,3%. Au excelat la acest capitol Prodplast, Policolor şi Sinteza, cu 80%, 75% şi 70%. În plus, Sinteza Oradea şi Prodplast au avut anul trecut şi lichidităţi destul de bune, oferind şanse reale de a obţine asemenea randamente.
Optimism
«Sectorul farmaceutic a fost privit cu optimism de investitori şi în anul 2006 datorită preţurilor de achiziţie foarte bune pentru alte societăţi cu obiect de activitate similar oferite de companii internaţionale.»
Andreea Ciobanu, responsabil cu departamentul de analiză la SSIF Intercapital Invest
SIF-uri 27,37%
Diferenţă uriaşă faţă de randamentele din anul 2005 pentru cele mai urmărite acţiuni ale momentului la Bursa de Valori Bucureşti. În plus, SIF Muntenia a rămas în urmă în 2006, cu doar 4,4%, faţă de
20-30%, în cazul celorlalte trei societăţi.
Bancar 25,36%
Băncile nu mai sunt nici ele la fel de vânate ca în alţi ani, însă randamentele pe care le-au adus, incluzând aici creşteri de preţ, acţiuni gratuite, dividende şi majorări de capital, au rămas la un nivel rezonabil.
Energie 47,26% (-0,8025%)
Deşi cifra de mai sus arată bine, energia a fost dezamăgirea anului în 2006. Dacă lăsăm la o parte Rompetrol Well Services, media sectorului este de
-0,8%, trasă în jos mai ales de scăderea consistentă a Rompetrol Rafinare.
Industrie 38,26% (3,62%)
La fel ca şi chimia, este un domeniu în care întâlnim variaţii de preţ extreme. Dacă nu luăm în calcul Artrom Slatina, creşterea medie e infimă, de doar 3,62%, însă este dată de niveluri extrem de diferite ale randamentelor.
Chimie 29,74%
Domeniul chimic a reprezentat o surpriză plăcută în anul care a trecut. Cu atât mai mult cu cât companiile cu creşteri mari au avut şi valori ridicate ale tranzacţiilor, semn că acţiunile „chimice“ au adus mai mult profituri decât pierderi.
Farmaceutic 52,94%
„Perla coroanei“ în 2006 la Bursa de Valori Bucureşti. Un investitor care ar fi plasat o sumă de bani la începutul anului în acţiuni ale companiilor farmaceutice ar fi avut un câştig consistent, indiferent ce companie ar fi ales.