„Dacă vor fi implementate, măsurile vor arunca piaţa de gaze din România înapoi în timp cu cel puţin 10 ani, la stadiul de piaţă reglementată şi departe de a fi liberalizată. Investiţiile joacă un rol fundamental în creșterea economică viitoare. În absenţa unei economii deplin funcţionale, investiţiile, disponibilitatea produselor şi serviciilor, locurile de muncă şi creşterea economică sunt ameninţate”, arată un comunicat al OMV Petrom, transmis Capital.

Una din măsurile propuse este plafonarea preţului gazelor naturale la 68 lei/MWh, pe o perioadă de trei ani. „Atragem atenția că stabilirea în mod artificial a unui preț la care producătorii sunt obligați să comercializeze gazele încalcă regulile Uniunii Europene privind piața liberă, distorsionează concurenţa, discriminează producătorii români faţă de importatori și poate avea consecințe grave asupra aprovizionării cu gaze”, spun reprezentanţii companiei.

Producția de gaze din România ar scădea în următorii ani ca urmare a reducerii investițiilor, spun ei.

Prețul stabilit artificial la 68 de lei/MWh pune în pericol proiecte importante de investiții din domeniu. „Importurile de gaze ar crește, cu impact puternic asupra securității energetice a României și cu creșterea prețului la gaze în viitor”, menţionează societatea.

în lipsa investiţiilor, producţia internă de gaze naturale este de așteptat să scadă în mod abrupt, iar diferenţa ar fi acoperită de importuri suplimentare de gaze, care sunt semnificativ mai scumpe.

Potrivit estimărilor OMV Petrom, în lipsa oricăror investiții, importurile ar putea crește până la 40%-50% din consum în 2030 (față de aproximativ 10% în prezent), din cauza scăderii producției naționale.

În plus, nivelul mai scăzut al investiţiilor ar afecta piaţa muncii.

OMV Petrom este unul din cei mai mari angajatori privaţi din România, cel mai mare contribuabil la bugetul de stat şi cel mai mare investitor privat. În plus faţă de cei 13.000 de salariaţi proprii, OMV Petrom lucrează cu un număr mare de companii româneşti care au aproximativ 40.000 de salariaţi.

 

„Suntem profund îngrijoraţi cu privire la măsurile care sunt impuse fără studii de impact şi fără nicio consultare prealabilă. Astfel de măsuri au efect negativ asupra atractivităţii României pentru investitori, descurajează proiectele de investiţii şi afectează în mod negativ economia şi forţa de muncă”, concluzionează compania.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de ţiţei şi gaze de aproximativ 61 milioane bep în 2017. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției cu amănuntul de produse petroliere, Grupul este prezent în România şi ţările învecinate prin intermediul a 789 benzinării, la sfârșitul lui septembrie 2018, sub două branduri, OMV și Petrom.

OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51,01% din acțiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deține 9,9985%, iar 18,35% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București și la Bursa de Valori Londra.

ROPEPCA: Plafonarea prețului de vânzare al gazelor din producția internă este o măsură anticoncurențială

La rândul său, Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA) se arată profund îngrijorată de intenția Ministerului de Finanţe de a plafona prețul de vânzare al gazelor din producția internă la 68 lei/MWh, până în anul 2022.

„Plafonarea prețului de vânzare al gazelor din producția internă ar reprezenta o măsură explicit anticoncurențială. În cazul în care ea va fi adoptată, va rezulta o discriminare a producției interne în raport cu importurile de gaze naturale. Vor fi afectaţi în primul rând producătorii mici, care depind de finanţarea externă şi de împrumuturi pentru a îşi susţine proiecte cu costuri de producţie aferente mai mari. Ei sunt cei mai vulnerabili din punct de vedere economic la astfel de șocuri şi tot ei reprezintă baza competitivităţii şi diversificării viitoare a pieței româneşti de gaze”, informează un comuncat al asociaţiei.

 

Limitarea preţului de vânzare al gazelor naturale nu numai că ar contraveni princiipiilor de funcţionare a pieţei şi condiţiilor acordurilor de concesiune în vigoare, dar ar pune sub semnul întrebării viabilitatea economică a mai multor zăcăminte, ceea ce ar putea atrage închiderea acestora, cu impact asupra producției, a locurilor de muncă și a diversității sectorului de gaze românesc, cu efecte negative pe orizontală.

„Industria de profil este caracterizată de specificul necesităţii unui volum considerabil de investiţii pe o perioadă îndelungată de timp şi în condiţiile a numeroase riscuri asociate. Schimbarea radicală şi imediată a cadrului de reglementare va anula validitatea oricărui calcul investițional pe termen lung. Vor fi puse în pericol investițiile planificate în programe de explorare a zăcămintelor noi, precum şi de dezvoltare a celor mature, care ar fi permis mai multor producători să intre pe piață”, spun reprezentanţii ROPEPCA.

Pe termen mediu și lung, odată cu reducerea competitivității și diversității de pe piața internă de gaze, o astfel de măsură va conduce la creșterea dependenței de sursele externe, adaugă ei.

„Creșterea cantităților importate va genera un impact negativ atât în ceea ce privește siguranța în aprovizionare a consumatorilor, cât și asupra balanței de cont curent. Producătorii autohtoni de gaze naturale dezaprobă atât obiectul acestei decizii, cât și modul în care ea este luată, în absenţa oricărei consultări prealabile cu părțile implicate şi fără o analiză temeinică a efectelor imediate şi pe termen mediu asupra industriei de profil”, punctează aceştia.

Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră este compusă din 15 membri, deținători de acorduri de concesiune. Aceste acorduri au fost semnate de companiile membre cu statul român, în baza Legii Petrolului în vigoare. În prezent, membrii ROPEPCA dețin majoritatea acordurilor de concesiune petrolieră pentru blocurile de dezvoltare si producție onshore din România, reprezentând pentru anul 2017 investiții cumulate de 900 milioane de Euro, o cifră de afaceri de aproape 3,4 miliarde de euro, contribuții către bugetul de stat de 300 milioane de euro, precum și crearea și menținerea a 13.700 locuri de muncă.