După ce s-a scris că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ar fi decis să sesizeze organele de cercetare penală cu privire la anumite nereguli găsite la cea mai mare firmă de asigurări din România, Euroins, acum, compania a venit cu un răspuns în acest sens.
Răspunsul Euroins la acuzațiile ASF
„Din punctul nostru de vedere, toate datele au fost raportate conform cerințelor legale și cu bune intenții. Acestea sunt raportate periodic către ASF, inclusiv cauzele posibilelor întârzieri de procesare și acțiunile de remediere în curs.
Credem în puterea justiției și considerăm că toate provocările ar trebui să fie discutate mai întâi cu autoritățile care sunt responsabile, înainte de a afecta reputația companiei, pe baza unor interpretări publice”, a transmis liderul pieței RCA, Euroins.
Euroins a aflat de decizia ASF din „surse neoficiale”
Euroins transmite că nu a fost notificată de Parchet sau de altă instituție din România, cu privire la o procedură judiciară. Totodată, liderul pieței RCA a mai spus că a aflat de această decizie ASF din surse neoficiale.
„Nu am fost notificați de către Parchet sau de orice altă instituție din România cu privire la vreo procedură judiciară. Prin urmare, nu putem face niciun comentariu, în afara faptului că vom coopera pe deplin, așa cum facem de fiecare dată, și vom răspunde oricăror nevoi de clarificări.
Nu avem cunoștință de nicio procedură judiciară penală împotriva companiei și nici de sursa acestor informații și, prin urmare, nu putem face comentarii exacte în acest sens.
Respectăm pe deplin cerințele de raportare ale ASF și reafirmăm transparența noastră totală în aceste chestiuni. Am fost surprinși să aflăm despre această decizie din surse neoficiale din afara ASF„, se arată în răspunsul Euroins.
ASF, sesizare penală împotriva Euroins
Miercuri, 1 februarie 2023, Consiliul ASF a hotărât că autoritatea va face o sesizare penală împotriva întregii conduceri Euroins, susțin sursele citate de Libertatea.
„Documentele arată că la Euroins au dus o politică, cu intenție, de a minți, ca să nu vină cu bani pentru rezerva de daună”, a explicat o sursă din ASF.
Prin ascunderea de ASF a numărul real de dosarele din instanță, Euroins a manipulat indicatorii săi de solvabilitate, iar resursele de daună pe care le are sunt mai mici decât ar fi nevoie în realitate. Astfel, firma ajunge să vândă pe post de polițe RCA hârtii fără valoare de acoperire.
Sursele din Euroins au confirmat constatările ASF că „un număr mare de dosare ale păgubiților a fost respins din burtă, fără să știe colegii noștri semnați pe aceste respingeri. Refuzul plății dosarelor, adică ce a descoperit ASF și a trimis prima oară la Parchet, este doar primul dintre pașii care falsifică situația reală a companiei.
Când sunt refuzați, firmele și oamenii ne dau în judecată pe noi, la Euroins, pentru că ei știu că au dreptate”, arată sursele.