Premierul i-a solicitat un „răspuns potrivit” ministrului Afacerilor Interne la solicitarea Avocatului Poporului în privința polițiștilor îmbrăcați în civil ce vor efectua controale privind respectarea regulilor în contextul epidemiei de coronavirus.
Premierul Orban i-a cerut, joi, ministrului afacerilor interne, Marcel Vela, să crească efectivele de poliţişti care operează în civil și verifică dacă populația poartă mască sau nu. De asemenea, Ministrul de Interne va trebui să dea și un „răspuns potrivit” pe această temă Avocatului Poporului, care solicitase temeiul legal al unor astfel de acțiuni.
„Am să încep prin a vă solicita o mobilizare exemplară a tuturor ministerelor şi instituţiilor care sunt implicate în bătălia contra răspândirii coronavirusului. Domnule ministru Vela, am văzut că Avocatul Poporului vă întreabă de ce se fac controale de poliţie în civil. Daţi-i un răspuns potrivit. Chiar recomand o creştere a efectivelor care operează în civil, pentru că ştim situaţii, care ne-au fost raportate, în care se strigă ‘Şase!’ la venirea lor în uniformă şi practic nu pot să surprindă situaţiile cum sunt ele în realitate”, a afirmat premierul, la începutul ședinței de guvern.
Totodată, Orban dorește înființarea unei linii TELVERDE unde cetăţenii pot semnala încălcări ale regulilor de protecţie sanitară, tocmai pentru ca în acele zone să fie trimiși cu precădere polițiștii în civil. „TELVERDE să-l operaţionalizaţi şi să-l popularizaţi, să putem să direcţionăm controalele în funcţie de semnalele primite de la cei care au o participare civică în semnalarea încălcărilor regulilor de protecţie a sănătăţii”, i-a cerut Ludovic Orban lui Marcel Vela.
Premierul a cerut și instituţiilor de control „mobilizare maximă în asigurarea respectării regulilor”.
Avocatul Poporului solicitase ministrului Vela comunicarea actului normativ care stă la baza măsurii ca poliţiştii în civil să efectueze verificări privind respectarea normelor vizând combaterea COVID-19.
„Vă adresăm rugămintea să ne comunicaţi actul normativ care stă la baza luării acestor măsuri. (…) Potrivit prevederilor art. 1 din Legea nr. 218 din 23 aprilie 2002 republicată privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, scopul principal care trebuie urmărit de Poliţia Română este cel de prevenire a săvârşirii de fapte antisociale şi în subsidiar de reprimare a acestora”, a transmis Avocatul Poporului.
Conform solicitării postate pe site-ul instituţiei, Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului spune că uniforma este obligatorie.
„Solicitarea noastră are în vedere necesitatea preîntâmpinării situaţiilor în care unele persoane îşi pot aroga calitatea de poliţist pentru a obţine foloase materiale, precum şi importanţa respectării de către agenţii de poliţie a prevederilor din actele normative mai sus menţionate”, explică Avocatul Poporului.
Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea