Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Petre Daea (PSD), a declarat că nu este îngrijorat de faptul că o nouă insectă, respectiv larva gândacului de bălegar, a fost aprobată pentru consum de Comisia Europeană, deoarece, conform acestuia, „aprobare nu înseamnă şi mâncare”.

Petre Daea: Lăsăți insectele în insectar

Petre Daea a sugerat că aprobarea insectei nu înseamnă și consumul acesteia. Totuși, ministrul a sugerat că insectele trebuie să rămână doar în insectar, ci nu sunt pentru consum.

„Lăsaţi-le în aprobări, dar nu le puneţi în mâncare, nu le puneţi în farfurie, pentru că noi ştim ce producem, noi ştim ce mâncăm, noi ştim ce ne foloseşte nouă. Din acest punct de vedere eu nu îmi fac nicio grijă, aprobare nu înseamnă şi mâncare, pentru că noi ştim să producem în România şi avem har domnului unde, cu cine şi ce să facem (…). Lăsaţi insectele în insectar.”, a răspuns, vineri, 19 ianuarie, ministrul Agriculturii, Petre Daea, la întrebarea cu privire la noul aliment aprobat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA).

Comisia Europeană a aprobat recent noul aliment, respectiv Larva gândacului de bălegar (Alphitobius diaperinus), după ce EFSA a adăugat acest tip de insectă pe lista celor potrivite pentru vânzare şi consum uman, a informat presa internațională. Aceasta este a patra insectă comestibilă aprobată de către autoritate, după greierul domestic (Acheta domesticus), viermele de făină (Tenebrio molitor) şi lăcusta migratoare (Locusta migratoria). Așadar, larva gândacului de bălegar poate fi consumată fie sub formă congelată, uscată sau pudră, a scris agenția de presă Agerpres.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a participat vineri la conferinţa Caravana Cunoaşterii PNS 2023-2027

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară a transmis în avizul său ştiinţific în care se arată că larvele de gândac de bălegar pot provoca reacţii la persoanele alergice la crustacee şi la acarieni şi nu ar trebui consumate de către copii.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a participat, vineri, 20 ianuarie, la conferinţa Caravana Cunoaşterii PNS 2023-2027, un eveniment susţinut la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” din Bucureşti.