Răsturnare de situație în cazul zvonurilor promovate pe rețelele de socializare din Franța, în urma cărora localnicii din mai multe localități franceze au ajuns să îi atace pe românii de etnie romă din țara respectivă.
Uniunea Europeană a reacţionat prompt în acest scandal. Ambulanța neagră din România, un mit urban care a terifiat generații intregi de copii și părinți din țară, a trecut granițele și a ajuns în Franța. Surprinzător, francezii s-au lăsat manipulați și au ajuns să atace romii, sau cel puțin au folosit acest motiv ca pretext.
Consiliul Europei, care veghează asupra respectării drepturilor omului în Europa, a îndemnat la vigilenţă după atacuri punitive întreprinse recent în Franţa împotriva unor persoane de etnie romă, în urma zvonurilor nefondate despre răpiri de copii lansate pe reţelele sociale, informează AFP, citat de Agerpres.
„Preşedintele Camerei Autorităţilor Locale din Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale (CPLRE, organism al Consiliului Europei), Xavier Cadoret, şi primar în Franţa, a atenţionat într-un comunicat împotriva „ştirilor anti-rome care s-au propagat rapid în mass-media sociale”.
Referindu-se la recentele incidente survenite în regiunea pariziană, unde zvonuri privind răpiri de copii au dus la mobilizări anti-rome violente şi armate, Cadoret a salutat rolul „autorităţilor locale” care, „împreună cu poliţia, au reacţionat rapid, publicând declaraţii în care zvonurile au fost identificate drept ştiri false şi împiedicând o escaladare”.
Aceste incidente „au demonstrat încă o dată că, în calitate de responsabili politici locali şi regionali, trebuie să rămânem vigilenţi în faţa noilor forme de discursuri ale urii anti-rome, online şi în afara spaţiului online”, a insistat Cadoret.
Mai multe atacuri ce au vizat romi au avut loc recent în Franţa, după ce pe reţelele sociale au circulat zvonuri conform cărora membri ai comunităţii rome conduceau o camionetă albă cu care încercau să răpească adolescenţi sau copii din comunele regiunii pariziene. Autorităţile franceze au declarat aceste zvonuri ca fiind „total nefondate” şi au securizat 34 de tabere de romi din regiunea pariziană.
Incidentul a arătat „necesitatea absolută de a lupta împotriva ştirilor false”, a reacţionat miercuri Benjamin Griveaux, ministru şi purtător de cuvânt al guvernului francez”, se arată în comunicat.