În 1768, Împărăteasa Ecaterina cea Mare a Rusiei a acceptat să i se inoculeze un vaccin împotriva variolei din dorința de a le arăta supușilor că acel avansat tratament medical era eficient.
Cu aceeași intenție, președintele Vladimir Putin a dezvăluit, marți, că fiica lui s-a numărat printre oamenii asupra cărora a fost testat Sputnik V – vaccinul anti-Covid-19 al Rusiei. Evenimentul a survenit tocmai când Putin anunța că Rusia și-a dat aprobarea pentru ca vaccinul să devină de uz public, bătând în această privință orice altă țară.
Există însă o problemă: medicamentul este încă în faza de testare. Peste câteva săptămâni însă, mii de ruși vor putea fi vaccinați cu ceea ce, de fapt, rămâne încă un experiment.
După cum era de așteptat, reacția occidentală a fost mai puțin una de felicitare. Ministrul german al sănătății, Jens Spahn, s-a declarat “foarte sceptic“ față de o decizie atât de “periculoasă“, iar omologul său american, Alex Azar, a strâmbat din nas, spunând: “Nu este o cursă la care să-ți dorești să fi primul“, notează Financial Times.
Evident, Kremlinul nu este de acord cu Azar. Nu este o coincidență faptul că vaccinul a primit numele unui satelit sovietic care a câștigat Războiul Rece spațial, învingând pe orbită Statele Unite.
De fapt, atitudinea Moscovei se bazează pe ipoteza că, dacă vaccinul e bun, cui îi mai pasă că s-au încălcat niște reguli ca să ajungi înaintea tuturor la sosire?
Criticile la demersul grăbit al Rusiei sunt justificate. În timp ce mulți cercetători din SUA, din Regatul Unit și din China, care lucrează la niște vaccinuri rivale, încalcă și ei niște reguli prestabilite ca să-și grăbească rezultatul, Rusia i-a dat gata pe toți. Vaccinul mai trebuie totuși să intre în faza a treia de testare – un prag critic, când deseori vaccinul trebuie testat pe mii de oameni timp de mai bine de un an.
Administrarea lui chiar fiicei președintelui (la care singurul efect secundar a fost o ușoară febră care a durat doar o zi – cel puțin așa ni s-a spus) e fără îndoială un bun titlu de articol de pe prima pagină a unui ziar, dar nu înlocuiește lunile de testări la întâmplare din lumea reală, pe mii de oameni de diverse vârste și cu stări diferite de sănătate.
Experții afirmă că graba producerii unui vaccin ineficient – sau, mai rău, nesigur – ar da mult înapoi eforturile depuse la nivel mondial în vederea imunizării în masă și ar putea prelungi pandemia.
Dar îndoiala legată de faptul că savanții ruși sunt capabili să depășească firmele americane de medicamente ar putea ține mai degrabă de geopolitică decât de știință. Deși Rusia nu este o putere în privința farmaceuticii și e un mare importator de medicamente, Institutul de Cercetări în Epidemiologie și Microbiologie Gamalaia din Moscova, cel care a inventat vaccinul, lucrează cu adenoviruși de prin anii 1980 și își bazează vaccinul Sputnik pe propria sa licență aprobată pe plan internațional pentru un vaccin anti-Ebola.
În ultimul deceniu, încrederea Occidentului în Rusia a intrat în declin. Probele indubitabile cu privire la amestecul Rusiei în alegerile din SUA, la implicarea sa în tentativa de asasinat a cărei victimă a fost agentul dublu Serghei Skripal sau doborârea unui avion de pasageri aparținând companiei Malaysia Airlines au fost respinse categoric de Moscova.
Aceste negări au erodat încrederea în cuvântul Kremlinului. Cele mai multe inițiative rusești sunt acum primite cu suspiciune în Occident. În martie, când Moscova a trimis o echipă de medici să ajute Italia în lupta împotriva pandemiei, unii analiști au avertizat că ar fi vorba despre o misiune necurată, menită să faciliteze subtilizarea unor secrete din domeniul apărării. O donație rusească de ventilatoare destinată New York-ului le-a provocat diplomaților dureri de cap.
Fără îndoială, vaccinul este și el inclus pe listă. Kiril Dmitriev, gestionarul fondului rusesc care a finanțat cercetările pentru Sputnik, a recunoscut și el asta, declarând în Financial Times, luna trecută, că “asistă la un efort concertat al Occidentului de a bloca orice este rusesc“.
Asta s-ar putea să însemne doar că vaccinul va ajunge totuși prin alte părți. Liderii din Serbia și din Filipine au anunțat deja că îl vor folosi, iar Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și Mexicul au acceptat să participe la teste. Dmitriev a spus că 20 de țări ar dori 1 miliard de doze.
Ecaterina cea Mare pregătise mai mulți cai scoțieni ca să-l ajute pe medicul său scoțian să fugă în cazul în care ea ar muri în urma vaccinării – un eveniment care a avut loc cu trei decenii înainte ca Edward Jenner să fi inventat un vaccin antivariolic mult mai sigur.
Atunci când a fost întrebat de presa locală cum te simți când știi că îi injectezi fiicei lui Putin un medicament experimental, directorul Institutului Gamalaia a pretins că nu a știut asta. “A fost o voluntară“, a răspuns el, “cred că nu m-am uitat la pașaportul ei“.
Ca să le dovedească detractorilor săi de pe glob că s-au înșelat, Putin are nevoie acum ca milioane de ruși obișnuiți să se arate la fel de doritori.