„Este o afacere internă europeană”, a declarat vineri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, când a fost întrebat despre decizia oficialilor europeni de a acorda Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țări candidate la UE.

Acesta a precizat că, acum, este „important” pentru Guvernul de la Moscova ca „toate aceste procese să nu creeze mai multe probleme Rusiei şi (…) în relaţiile acestor ţări cu Rusia”.

În prezent, oficialul rus speră ca această decizie să nu conducă la deteriorarea relaţiilor dintre Rusia şi Bruxelles, care deja au ajuns la un nivel atât de scăzut „încât este foarte dificil să fie şi mai mult deteriorate”.

Spre finalul intervenției sale, acesta a mărturisit că a observat dorința Republicii Moldova „de a deveni mai europeană decât europenii înşişi”, amintind faptul că Turcia, ţară candidată la UE de circa 20 de ani, „nu a reuşit niciodată să avanseze mai mult. Însă, în acelaşi timp, a devenit o ţară suverană şi independentă”, relateză agenția de presă AFP.

Amintim faptul că, joi după-amiază, Uniunea Europeană a decis să acorde atât Ucrainei, cât și Republicii Moldova, statutul de ţară candidată la UE, însă procesul de aderare este unul mult mai complex.

Ucraina și Republica Moldova au primit statutul de țări candidate la UE

În timpul unei scurte conferinţe de presă, Ursula von der Leyen a vorbit despre aceste aspecte. Aceasta a spus că ambele țări candidate la UE au „teme de făcut” înainte de următoarea etapă a procesului de aderare, transmite CNN.

În același timp, ea a adăugat că decizia luată în cursul zilei de joi confirmă încă odată faptul că UE rămâne unită și puternică în fața amenințărilor externe, făcând referire la Rusia. De asemenea, președinta Comisiei Europene s-a arătat convinsă de faptul că Ucraina și Republica Moldova vor acționa rapid și vor pune în aplicare toate reformele necesare pentru aderarea la UE.

„Toate ţările trebuie să îşi facă temele înainte de a trece la următoarea etapă a procesului de aderare, dar sunt convinsă că toate vor acţiona cât mai rapid şi vor lucra cât mai mult posibil pentru a pune în aplicare reformele necesare”, a spus joi Ursula von der Leyen.

Totodată, ea a precizat că această mișcare confirmă faptul că UE rămâne puternică și unită în fața amenințărilor externe. „Întăreşte Ucraina, Moldova şi Georgia, în faţa imperialismului rus. Şi întăreşte UE. Pentru că arată încă o dată lumii că suntem uniţi şi puternici în faţa ameninţărilor externe”, a completat ea.