Reacție de ultim moment din partea Kievului: Rusia te invită la capitulare

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat miercuri afirmația fostului cancelar german, cu precizarea că Rusia vrea să facă acest lucru în propriile sale condiții.

La scurt timp după declarația lui Peskov, autoritățile de la Kiev au reacționat și au spus că inițiativa Moscovei este o „invitație la capitulare”, conform informațiilor transmise de rbc.ua

„Cu o mână, Rusia ridică gradul terorii prin noi crime barbare, cu o alta te invită la capitulare. Schroeder este un cunoscut mesager al imperiului şi o voce la curtea regală. Dacă Moscova vrea dialog, mingea este în terenul său”, a declarat consilierul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Mihailo Podoliak.

Amintim că acesta a făcut parte din delegaţia ucraineană la negocierile cu Rusia de până acum. Totodată, Podoliak a transmis într-un mesaj postat pe Twitter că orice fel de negocieri pot avea loc numai după o încetare a focului şi o retragere a trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei.

Cel puțin 3,5 milioane de persoane au rămas fără adăpost în Ucraina

În altă ordine de idei, Ministerul Apărării a anunțat marți că 3,5 milioane de persoane au rămas fără adăpost în Ucraina de la izbucnirea războiului cu Rusia, în februarie. Statistica ministerului ucrainean a mai arătat că cel puțin 140.000 de clădiri rezidențiale au fost distruse sau avariate de la începutul războiului.

ONU a anunțat că peste 10 milioane de persoane au ieșit din Ucraina de la începutul războiului, pe 24 februarie, până marți, 2 august.

Ultimele date arată că peste 5,15 milioane de persoane ucrainene s-au refugiat în Polonia de la începutul invaziei militare declanşate de Rusia pe 24 februarie. În aceeaşi perioadă, 3,25 milioane de ucraineni s-au întors în ţara lor natală.

Polonia şi alte ţări învecinate cu Ucraina au primit grupuri mari de ucraineni care şi-au părăsit locuinţele din cauza războiului declanşat de Moscova, un conflict militar care nu dă semne că ar slăbi în intensitate.

Potrivit Agenţiei Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), peste 6 milioane de indivizi au fost înregistraţi ca refugiaţi în Europa de la începutul acestui război.

Cei mai mulţi se află în Polonia, care găzduieşte în prezent 1,2 milioane de refugiaţi, în timp ce Germania găzduieşte 670.000 de ucraineni. Republica Cehă oferă în prezent adăpost pentru peste 400.000 de refugiaţi ucraineni, conform celor mai recente date publicate de ONU.